Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
De invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
De nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw of de zwervende zenuw genoemd, is een cruciale, maar vaak over het hoofd geziene speler in ons zenuwstelsel. Deze complexe zenuw loopt vanuit de hersenen naar verschillende organen in de borst- en buikholte en speelt een sleutelrol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties. Recente studies hebben aangetoond dat het activeren en versterken van de nervus vagus aanzienlijke voordelen kan opleveren voor onze gezondheid.
Wild of gekweekt: hoe gezond is zalm?
Zalm is een van de populairste vissoorten wereldwijd, bekend om zijn hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en zijn vermeende gezondheidsvoordelen. Gekweekte zalm is over het algemeen goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar, maar er zijn aanzienlijke zorgen over de kwaliteit van deze vis. Terecht of niet? We vroegen het aan dr. Ir. Eric De Maerteleire, auteur van onder andere ‘Gezond eten, gezond ouder worden’ (2019), ‘Fabels en feiten over voeding en gezondheid’ (2021) en ‘Veroudering afremmen via voeding’ (2024).
De zin en onzin van omega 3-vetzuren
De laatste jaren komen steeds meer voedingsmiddelen op de markt die rechtstreeks of onrechtstreeks (bv. via de voeding van de veestapel en kippen) zijn verrijkt met omega-3-vetzuren. Daarnaast worden ook visoliepillen aangeprezen voor alles en nog wat. Maar wat doet omega 3 écht voor onze gezondheid?
Healthy Aging in de praktijk
De levensverwachting van vrouwen is in de afgelopen 150 jaar met meer dan veertig jaar gestegen. Na de overgang is er voor de meeste dus nog een hele weg te gaan. Gynaecoloog en lifestyle deskundige Ginny Chamorro helpt vrouwen uit te vinden hoe zij die jaren net zo gezond, gelukkig en stralend door kunnen brengen als de jaren daarvoor. In dit artikel enkele tips om aan healthy aging te doen.
Hoe gezond is een pompoen?
Pompoen is technisch gezien een vrucht omdat hij zaden bevat. Maar qua voedingswaarde leunt hij meer aan bij de groentefamilie. Een pompoen bevat weinig calorieën, terwijl hij wel rijk is aan vitaminen en mineralen. We overlopen de gezondheidsvoordelen.
Mediteren kan je ook al wandelend doen
We horen vaak over de voordelen van mediteren, maar het gebruikelijke stilzitten en zich concentreren op de ademhaling werkt niet voor iedereen. Gelukkig bestaat er ook een actievere vorm, die je heel gemakkelijk in je dagelijkse leven kan inpassen: meditatief wandelen of wandelmeditatie.
Waarom is wandelen zo gezond?
Wandelen is even goed als lopen om hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk of diabetes te voorkomen. Dat blijkt uit een studie waarbij onderzoekers de gezondheidseffecten vergeleken van wandelen en lopen bij ruim 33.000 joggers en 15.000 wandelaars tussen 18 en 80 jaar oud. De deelnemers werden meer dan 6 jaar gevolgd. Op basis van het aantal afgelegde kilometers en de snelheid waarmee gelopen of gewandeld werd, berekenden de wetenschappers het gemiddelde energieverbruik. Dat werd uitgedrukt in zogenaamde METs, waarbij 1 MET overeenkomt met het energieverbuik in rust, 3-6 METs met het energieverbruik tijdens matige lichaamsbeweging. De lopers verbruikten gemiddeld 5,3 METs per uur per dag, de wandelaars 4,7 METs.
5 hardnekkige mythes over vet
Wist jij dat vet niet zomaar een klomp gewicht is, maar een orgaan? Een uiterst dynamisch orgaan bovendien, dat zichzelf verdedigt wanneer het verstoord wordt. Vaak met nog méér vetcellen als gevolg. Volgens obesitaschirurg prof. dr. Van Nieuwenhove is er een manier om controle te krijgen over ons vet: door te begrijpen hoe het werkt. Helaas bestaan er nog veel hardnekkige misverstanden over vet.
Iliopsoas syndroom: stretchen helpt tegen pijn aan heup en lies
Het iliopsoas syndroom is een aandoening die optreedt wanneer de iliopsoas-spiergroep overbelast of geïrriteerd raakt, waardoor je pijn krijgt aan je heup, lies of onderrug. Hoewel het iliopsoas syndroom vaak voorkomt bij sporters, kan het ook bij niet-sporters ontstaan als gevolg van langdurig zitten of een slechte houding.
Weerstand versterken? Dit zijn de 21 grootste krachtpatsers van Moeder Natuur
Je immuunsysteem vormt de eerste verdedigingslinie van de gezondheid. Dit systeem heeft maar één missie: je lichaam beschermen tegen indringers zoals virussen en bacteriën. In de herfst en winter is het extra belangrijk dat je immuunsysteem optimaal functioneert. De komende maanden doe je er verstandig aan om je weerstand te ondersteunen. Niet met pillen van de apotheek, maar door een pitstop te maken bij de groenteboer. De 21 voedingsmiddelen in deze lijst zijn dé krachtpatsers van Moeder Natuur. Ze ondersteunen jouw immuunsysteem als geen ander.
Massage & depressie: hoe aanraking werkt als medicijn
Bij een depressie denk je al snel aan mentale symptomen zoals somberheid, angst en verdriet. In hun boek Huidhonger benadrukken Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis dat een depressie net zo goed een ‘lijfziekte’ is. In een effectieve behandeling voor depressie moet zeker óók aandacht worden besteed aan de lichamelijke manifestaties ervan. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat massagetherapie zowel fysieke als mentale symptomen van depressie sterk kan verlichten.
Déze bijwerkingen komen vaak voor na een massage
Een massage heeft allerlei voordelen voor je gezondheid. Toch voel je je er na niet altijd gelijk beter.
Hoe zit dat nou eigenlijk, met die vertraging in het positieve effect?
Opvliegers door de overgang? Dit zegt de Chinese geneeskunde
Opvliegers, zo’n 80% van alle vrouwen krijgt daar in de overgang mee te maken. Sommigen hebben dit in lichte mate, maar het kan ook intens zijn met zweetaanvallen die een kwartier tot een half uur aanhouden. Dit kan je dagelijkse activiteiten flink verstoren en je ’s nachts uit je slaap houden. Daarbij kan veel transpireren je uitputten omdat je vocht en mineralen verliest. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam tijdens een opvlieger en belangrijker… wat kun je eraan doen?
10 slaaptips van een yogi voor rust in stressvolle tijden
Zodra je ’s avonds onder de wol kruipt ontspant je lichaam zich gelijk. Het dagelijkse ontgiftigingsproces begint en je lijf herstelt zich waar nodig. Lukt het niet om gelijk in slaap te vallen? Of wordt je nachtrust regelmatig onderbroken? Dan heeft dat een grote impact op je hele systeem. Zowel fysiek als mentaal. Deze 10 tips van een yogi brengen rust in stressvolle tijden.
Het grote misverstand over rouw: waarom het verwerken van een verlies zo lang kan duren (of nooit helemaal klaar is)
Er bestaat een groot misverstand over rouwen. Het gaat niet om leren omgaan met verdriet, maar om het daadwerkelijk verwerken ervan. “Je levensenergie kan stagneren als je blijft steken in rouw,” zegt Jacqueline Rietveld, expert in de Chinese Geneeskunde. Ze laat in dit artikel zien hoe jij je hart ontlaadt van spanning, zodat vreugde weer kan stromen.
Huismiddeltjes: tuinkruiden voor je huid en haar
Heb je een tuintje met wat kruiden? Of een terras met potten vol heerlijk geurend groen? Dan heb je gegarandeerd een interessante voorraad natuurlijke grondstoffen binnen plukbereik waarmee je allerlei verzorgingsproducten, olies en lotions kunt maken.
5 Ademhalingsoefeningen voor snelle stress release
In dit artikel vind je vijf krachtige kalmerende ademhalingsoefeningen die bijdragen aan jouw innerlijke kalmte en het verminderen van gevoelens van stress tijdens elke dag. De omstandigheden heb je niet altijd onder controle, maar hoe je erop reageert, is iets waar je wél altijd controle op hebt.
Child’s pose (balsana)/ kindhouding
In bijna elke yogales – of je nu vinyasa of yin doet – komt de child’s pose (balasana) langs. Docenten starten er vaak hun lessen mee en raden je meestal ook aan om deze houding aan te nemen als je tussendoor tijdens de flow even wilt rusten. Net als de downward dog kent bijna iedereen de kindhouding; maar waarom eigenlijk? Wat is het geheim van de child’s pose? En hoe maak je deze houding zo comfortabel mogelijk? Dat lees je hieronder.
Chinese geneeskunde: déze 7 emoties beïnvloeden jouw energie en organen
Je fysieke gezondheid kan niet los worden gezien van je emotionele staat van zijn. Dat is althans één van de uitgangspunten van de traditionele Chinese geneeskunde. In de Nei Jing (de Chinese ‘gezondheidsbijbel’) worden 7 emoties genoemd die je Chi (levensenergie) en organen het meest beïnvloeden: vreugde, woede, verdriet, droefheid, melancholie, angst en vrees.
Dé makkelijkste manier om je nervus vagus meteen te ontspannen
Dit is een van de beste en makkelijkste tips ooit om jezelf te kalmeren en je weer ontspannen te voelen wanneer je angst of stress voelt. Je kunt het overal doen én het werkt gelijk. Sandra Hintiger, auteur van De nervus vagus, legt je uit wat deze tip is en waarom het zo goed werkt.