Child’s pose (balsana)/ kindhouding
In bijna elke yogales – of je nu vinyasa of yin doet – komt de child’s pose (balasana) langs. Docenten starten er vaak hun lessen mee en raden je meestal ook aan om deze houding aan te nemen als je tussendoor tijdens de flow even wilt rusten. Net als de downward dog kent bijna iedereen de kindhouding; maar waarom eigenlijk? Wat is het geheim van de child’s pose? En hoe maak je deze houding zo comfortabel mogelijk? Dat lees je hieronder.
Wat is de child’s pose?
De kindhouding behoort tot de basishoudingen van yoga asana. Het Sanskriet woord voor de pose, balasana, betekent zoiets als jong of kinderlijk. In vinyasa lessen begin je vaak met deze pose om langzaam op te warmen en te landen op de mat. Bij yin blijf je juist wat langer in deze pose om een diepe stretch te creëren in je bindweefsel en spieren. Ook is het de child’s pose bij uitstek de pose waar je naar terug kunt keren als de les je even te veel wordt. De houding is voor iedereen toegankelijk en makkelijk ‘op maat’ te maken voor ieders unieke lichaamsbouw en mogelijkheden. Zo neem je de child’s pose aan:
Kom op handen en knieën zitten. Je wreven rusten op de grond.
Houd je grote tenen bij elkaar en leg je knieën iets breder dan je heupen.
Laat je billen richting je hielen zakken.
Strek je armen naar voren of laat ze langs je lichaam rusten met de handpalmen omhoog.
Ontspan je buik en borst op of tussen je benen en rust je voorhoofd op de grond.
Ontspan je stuitje en rol je schouders omlaag; word je bewust van de gehele lengte van je rug.
Adem rustig en diep door je hele lichaam.
Aanpassingen
Je kunt de kindhouding op allerlei manieren personaliseren. Hierboven las je al dat je je armen actief naar voren kunt strekken of juist losjes langs je lichaam kunt leggen. Je kunt ook je knieën dichter bij elkaar of juist verder uit elkaar leggen. Voel je spanning in je heupen of komen je billen niet in de buurt van je hielen, dan kan het fijn zijn om een kussentje of dekentje in je knieholten te leggen. Je kunt ook een bolster of een paar kussens tussen je benen plaatsen en je bovenlichaam daarop laten rusten om zo de druk op je heupen en knieën te verminderen. Tenslotte kun je ervoor kiezen om je voorhoofd te laten rusten op een kussentje of blok, of je gezicht te draaien en op een wang te rusten. Dat vermindert eventuele spanning in je nek en schouders. Voelt de houding na een aantal aanpassingen nog steeds niet comfortabel, ga dan op je rug liggen met je knieën opgetrokken tot je borst. Sla je armen om je knieën heen of laat ze naast je lichaam rusten.
De voordelen van de child’s pose
De kindhouding heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel – je parasympathische zenuwstelsel, ofwel de ‘rem’ van jouw lichaam, wordt geactiveerd. Je lijf krijgt een seintje dat je veilig bent en stress en spanning kunnen langzaam uit je lichaam en geest wegvloeien. Door de voorovergebogen houding is het makkelijker om je aandacht naar binnen te keren. Je voelt je geborgen en gedragen door de grond onder je. En omdat er een wat beperktere ademruimte is, is het makkelijker om je bewust te worden van je ademhaling. Tegelijk geeft de houding een lichte druk op je buik, wat de spijsvertering kan stimuleren en de nervus vagus kan activeren. De houding geeft een fijne milde rek in je heupen, schouders, dijen en enkels en kan helpen pijn in de nek en rug te verlichten. Tot slot is balasana een goede, zachte tegenbeweging na intense achteroverbuigingen.
Voordelen van balasana op een rij
Ontspant het zenuwstelsel en vermindert stress
Kalmeert de geest
Stimuleert de spijsvertering en de nervus vagus
Rekt de spieren van rug, enkels, schouders en heupen
Verbetert de flexibiliteit en mobiliteit
De child’s pose in je yoga practice
Je kunt de Child’s Pose op verschillende momenten tijdens je yoga practice inzetten:
* Aan het begin van een flow om rustig aan te komen op je mat. Je kunt hierbij ook je handen en armen naar links en rechts verplaatsen om een rek te creëren aan de zijkant van je bovenlichaam.
* Tussendoor als rustmoment na een intense houding.
* Aan het einde, voor de eindontspanning (Savasana).
Bron : Holistik.nl