Weerstand versterken? Dit zijn de 21 grootste krachtpatsers van Moeder Natuur

Je immuunsysteem vormt de eerste verdedigingslinie van de gezondheid. Dit systeem heeft maar één missie: je lichaam beschermen tegen indringers zoals virussen en bacteriën. In de herfst en winter is het extra belangrijk dat je immuunsysteem optimaal functioneert. De komende maanden doe je er verstandig aan om je weerstand te ondersteunen. Niet met pillen van de apotheek, maar door een pitstop te maken bij de groenteboer. De 21 voedingsmiddelen in deze lijst zijn dé krachtpatsers van Moeder Natuur. Ze ondersteunen jouw immuunsysteem als geen ander.

1) Basilicum

Dit populaire kruid werkt goed tegen maagpijn en misselijkheid. Het geeft je immuunsysteem een boost en volgens Italiaanse onderzoekers zorgt het regelmatig eten van basilicum zelfs voor een verminderde kans op longkanker. Daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar het staat als een paal boven water dat dit heerlijk ruikende groene plantje niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond is.

2) Chilipeper

Niet iedereen houdt van pittig eten, maar als je er een beetje voor te porren bent dan krijg je met het prikkelen van je tong ook nog eens een gezond stofje binnen. Chilipeper bevat namelijk capsaïcine. Dit stofje zorgt voor het pittige mondgevoel, maar óók voor een opkikker van je gezondheid. Chili verbetert je bloedcirculatie, helpt bronchitis voorkomen, kalmeert je luchtwegen en longen en helpt tegen astma. Moet je ook altijd je neus snuiten na een bordje pittig eten? Dat komt doordat chili slijmoplossend werkt. Handig als je neus verstopt zit!

3) Knoflook

Knoflook is nauw verwant aan uien, sjalot en prei en is een van de meest krachtige natuurlijke medicijnen die er bestaan. Knoflook is goed voor hart- en bloedvaten, werkt tegen een hoge bloeddruk en gaat schimmelinfecties zoals candida tegen. Knoflook bevat allicine: een krachtige stof met medicinale eigenschappen. Het gebruik van knoflook als medicijn is al bekend sinds de oudheid in alle grote beschavingen (Romeinen, Chinezen, Grieken, Egyptenaren en Babyloniërs). Knoflook geeft het immuunsysteem een boost en helpt tegen verkoudheid en griep.

4) Broccoli

Broccoli is één van de beste plantaardige bronnen van calcium. En wist je dat één opscheplepel broccoli je voorziet van je dagelijkse behoefte aan vitamine C en vitamine E?

5) Gember

Gember zit vol antioxidanten, heeft een ontstekingsremmend effect en is werelds meest gebruikte natuurlijke medicijn. Zowel verse als gedroogde gember zit vol gezonde stoffen, maar verse gember wint het wel van de gedroogde variant. Naast ontstekingsremmend werkt gember ook goed bij maag- en darmklachten zoals misselijkheid, maagpijn en krampen. Benieuwd wat 6 maanden gemberthee drinken met je doet? Lees dan ook vooral dit artikel.

6) Koriander

Koriander – ook wel Chinese peterselie genoemd – wordt veel gebruikt in de Mexicaanse en Oosterse keuken. Koriander helpt bij het verlichten van spijsverteringsproblemen. Erg heilzaam dus als last hebt van je buik! Daarnaast is koriander schimmel-, bacterie- en schimmeldodend.

7) Kurkuma (geelwortel)

Deze gele wortel bevat het ingrediënt curcumine, een antioxidant die ontstekingsremmend werkt. Curcumine wordt beter opgenomen door het lichaam als je het combineert met piperine uit zwarte peper. Altijd een snufje zwarte peper bij kurkuma doen dus.

8) Mosterd(zaad)

Mosterd is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Mosterd wordt gemaakt door mosterdzaden zeer fijn te malen tot je een pasta hebt. Mosterdzaad kan helpen bij het losmaken en verminderen van slijm in je keel en neus. Ook zorgt het voor een verbeterde bloedcirculatie. Handig als je verkouden bent.

9) Noten en zaden

Noten en zaden zijn echte nutriënten bommetjes; vol vezels, eiwitten en gezonde vetten. Daarbij bevatten ze veel belangrijke vitamines en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Allemaal stoffen die je nodig hebt om de griep te bestrijden. Er wordt niet voor niets het advies gegeven om dagelijks een klein handje noten te eten, want ook wanneer je niet ziek bent zijn noten en zaden super gezond.

10) Peterselie

Peterselie heeft een verlichtende werking op je spijsvertering en werkt ontgiftend. Dit groene plantje bevat essentiële oliën en één daarvan – apiole – stimuleert je nieren om afvalstoffen af te voeren.

11) Limoen

De fytonutriënten in de limoen (dit zijn bioactieve stoffen die van nature in planten voorkomen) geven je immuunsysteem een echte boost. Ook zit de limoen vol vitamine C, waarvan we allemaal weten dat het tijdens een verkoudheid verstandig is hier lekker veel van te eten.

12) Munt

Munt werkt perfect om een onrustige maag en geïrriteerde darmen weer wat rust te geven. Daarbij zou munt kunnen zorgen voor een antibacteriële werking en zit het onder andere vol vitamine A, vitamine C en vitamine E. Ook bevat munt de mineralen calcium en magnesium. Meer lezen over de heilzame werking van munt? Check dan ook vooral dit artikel.

13) Peulvruchten

Peulvruchten zoals bonen en linzen zijn de winnaar op het gebied van eiwitten in het plantenrijk. Het eiwitprofiel van peulvruchten is niet helemaal ‘compleet’, omdat ze bepaalde essentiële aminozuren missen. Maar in combinatie met noten, zaden, rijst of andere granen zoals volkoren brood kom je wel aan een volledig aminozuurprofiel en dan worden peulvruchten ware krachtpatsers. Daarnaast bevatten peulvruchten super veel oplosbare vezels, complexe (gezonde) koolhydraten, calcium, ijzer, foliumzuur, B-vitamines, zink en magnesium.

14) Pompoen

Pompoen helpt het lichaam om infecties tegen te gaan, handig bij verkoudheid. Pompoen zit vol calcium, ijzer, magnesium en andere belangrijke vitamines en mineralen. En ook al heeft pompoen een volle, bijna aardappelachtige structuur, deze oranje groente bevat lekker weinig calorieën. Net als wortel en zoete aardappel dankt de pompoen zijn oranje kleur aan Bètacaroteen (provitamine A), die in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Bètacaroteen zorgt voor een goede weerstand, is belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Daarnaast is het een antioxidant die bescherming biedt tegen vrije radicalen. Dubbel winst! Een fijn recept voor pompoensoep vind je hier.

15) Pinda’s

Eigenlijk zijn pinda’s geen echte noten, maar peulvruchten. Door de voedingstoffen dieje terugvindt in pinda’s (vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen) worden ze echter wel vaak tot de noten gerekend. Hoewel gewone noten en zaden nét een stapje voor hebben qua voedingswaarden, zijn pinda’s nog steeds een hele goede en gezonde keuze.

16) Quinoa

Deze kleine zaadjes met een nootachtige smaak zijn naast erg trendy ook nog eens supergezond. Quinoa is eigenlijk geen graan, maar het zaadje van de quinoaplant. De Inca’s eten quinoa al sinds jaar en dag als basisvoedsel en dat is niet voor niets. Quinoa heeft een hoge voedingswaarde. Het bevat bijvoorbeeld alle essentiële aminozuren (bouwstenen) die je lichaam nodig heeft om zelf eiwitten in je lichaam te maken. En die eiwitten zijn nu ook net nodig om sterk te blijven en de griep af te weren. In vergelijking met andere granen is quinoa niet alleen rijk aan eiwit, maar zit het ook vol ijzer, vitamine B3, vitamine B6 en fosfor.

17) Rozemarijn

Rozemarijn is een onderdeel van de munt-familie en heeft een sterke antioxidante en antiseptische (bacteriedodende) werking. Het stimuleert de vertering en kan helpen bij het verlichten van krampen en darmklachten. Ook helpt het erg goed om de luchtwegen vrij te maken. Probeer maar eens een stoombad met verse rozemarijn of rozemarijn olie. Je luchtwegen zijn binnen no time weer open!

18) Tijm

Tijm is een heerlijk warm geurend kruid, perfect voor in de herfst en winter. Het is een antiseptisch middel, wat betekent dat het bacteriën doodt. Het werkt goed tegen keelpijn, keel/longontsteking en amandelontsteking. Thymol – een olie in tijm – heeft een antibacteriële, schimmelwerende en conserverende werking. Tijm kan zelfs (voet-)schimmelinfecties verlichten. Een krachtig kruid dus! Heb je flink last van keelpijn? Maak dan zelf thee van 2 theelepels verse of gedroogde tijm in een kop kokend water. Laat 10 minuten staan, giet door een zeef en drink op.

19) Ui en sjalot

Net als knoflook, bevatten uien ontstekingsremmende stoffen die bijvoorbeeld kunnen helpen bij het bestrijden van een longontsteking en keelpijn. Het werkt antiseptisch, maar ook ter bestrijding van schimmels en spijsverteringsproblemen. Knoflook werkt dan wel iets sterker, maar ook uien zijn een hele goede griep bestrijder.

20) Wortel

De wortel is een van de grootste bronnen van Bètacaroteen. Bètacaroteen (provitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Bètacaroteen zorgt voor een goede weerstand, is belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Daarnaast is het een antioxidant, waarmee het lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Anti-griep groente nummer 1!

21) Zoete aardappel

Het is niet voor niets dat de zoete aardappel razend populair is. Het is een groente (geen aardappel!) die rijk is aan vezels en qua structuur ongeveer hetzelfde als een gewone aardappel. Zoete aardappel is rijk aan allerlei gezonde stoffen die bijvoorbeeld de wondgenezing helpen te versnellen en is een bron van gezonde koolhydraten, die de aanmaak van serotonine versterken. Serotonine is een ‘geluksstofje’ dat een herfstdip helpt te bestrijden. Net als pompoen en wortel dankt de zoete aardappel zijn oranje kleur aan Bètacaroteen (provitamine A) wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Bètacaroteen zorgt voor een goede weerstand, is belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.

Bron : Holistik.nl

Vorige
Vorige

Iliopsoas syndroom: stretchen helpt tegen pijn aan heup en lies

Volgende
Volgende

Massage & depressie: hoe aanraking werkt als medicijn