Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
3 eetgewoontes die je spijsvertering én je gewicht negatief beïnvloeden
Wat is gezond eten? Het antwoord op deze vraag gaat vrijwel altijd over wat je eet en niet over hoe. Daar brengt darmflora-deskundige Paulien Franken met dit artikel graag verandering in! Ze legt 3 eetgewoonten onder de loep die je spijsvertering én gewicht negatief beïnvloeden.
Hormonale acne en voeding: wat eten tegen puistjes?
Last van acne op je voorhoofd of kin? Factoren zoals je genetica, stress en omgeving spelen daarbij een rol, maar ook wat je eet kan een invloed hebben op je huid. In ‘Het Cyclus Kookboek’ vertelt auteur Morgane Leten er alles over, en geeft ze ook heel wat recepten, voor elke fase van je cyclus.
Bindweefsel: 3 tips om de ‘lijm’ van je lijf gezond te houden
Bindweefsel: je zou dit rekbare weefsel kunnen zien als de lijm van je lijf. Het houdt alle onderdelen van je lichaam bij elkaar en geeft steun aan organen. Maar bindweefsel heeft nog veel meer functies. En dat maakt het zo belangrijk om goed voor dit weefsel te zorgen. Hoe je dat precies doet lees je hier.
Waarom zijn blauwe bessen zo gezond?
De vraag naar blauwe bessen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het gezonde imago van de vrucht heeft daar wellicht mee te maken. Aangezien blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, schrijft men er namelijk veel gezondheidsvoordelen aan toe. Nog niet alle effecten zijn echter bewezen.
Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”
Door chronische overbelasting van peesweefsel, ook wel tendinose, tendinitis en tendinopathie genoemd, lopen de vezels van de pees niet meer mooi rechtlijnig, maar in een wirwar door elkaar. Bovendien is er een afzetting van chronisch ontstekingsmateriaal tussen de vezels, waardoor ze verder uit elkaar gaan liggen. Bij langdurige overbelasting kan er ook kalkafzetting optreden tussen de vezels. Door deze ombouw kan de pees zijn functie minder goed uitoefenen en wordt ze zeer gevoelig voor aanraking en belasting.
Massagetherapie of oefentherapie bij nek- en schouderklachten?
Als u last heeft van nek- en schouderklachten, dan weet u hoe ingrijpend deze ongemakken uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Bij het zoeken naar verlichting staan vaak twee populaire behandelingen centraal: massagetherapie en oefentherapie. Hoewel beide hun eigen voordelen hebben, wil ik in dit artikel de nadruk leggen op de redenen waarom massagetherapie vaak de voorkeur verdient.
De wetenschap bewijst: mindfulness maakt gelukkig
De Amerikaan Jon Kabat-Zinn is de man die mindfulness naar het Westen bracht. Niet alleen was hij de eerste die de lessen van Boeddha en andere oosterse wijsheden begrijpelijk verwoordde, maar deze ook wetenschappelijk ging onderzoeken.
Yoga helpt je lief te zijn voor je rug.
Veel mensen hebben wel eens te maken met pijn in de onderrug. Overbelasting of een verkeerde lichaamshouding is vaak de oorzaak. Yoga helpt je lief te zijn voor je rug.
Cranio sacraal therapie: wat is het en waar is het goed voor?
Cranio sacraal therapie is een vorm van manuele therapie die gericht is op het verbeteren van de balans en het functioneren van het cranio sacrale systeem in het lichaam. Dit systeem bestaat uit de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen, het cerebrospinale vocht dat daartussen circuleert en het membraansysteem om het vocht heen. Hoe meer dit systeem in balans is, hoe beter je algehele gezondheid.
Je lichaam dagelijks ontladen voor een goede gezondheid
Het is belangrijk om je lichaam dagelijks bewust te ontladen, want je systeem slaat alle ervaringen op. Als het overvol raakt, kun je in een burn-out belanden, depressief worden of andere klachten krijgen. In dit artikel lees je hoe jij stoom kunt afblazen voor een goede gezondheid.
Duindoornolie om je huid te transformeren in 30 dagen
Duindoornbessen zijn ware krachtpatsers. Dat kan ook niet anders want deze oranje vruchtjes moeten zien te overleven onder de meest barre omstandigheden. De olie die uit de bessen wordt gewonnen zit dan ook boordevol energie. En die energie kun je gebruiken om je huid mee te transformeren. In dit artikel lees je op welke 5 manieren duindoornolie binnen 30 dagen zorgt voor jouw mooiste huid ooit.
De match tussen ergonomie en osteopathie
Rug recht. Schouders niet opspannen. Scherm op ooghoogte. Het zijn maar enkele vuistregels voor een ergonomische werkplek. En een efficiënte en gezonde werkhouding is een must. Want wie een kantoorjob uitoefent of na de pandemie thuis een home office heeft ingericht, brengt er gemiddeld acht uur per dag door. Zonder een optimale indeling van je werkruimte, beland je misschien wel bij je osteopaat met klachten. Tijd dus om twee disciplines met elkaar te verbinden. Ingmar Eyben, osteopaat en voormalig docent osteopathie, maakt ons graag wegwijs in ergonomie en osteopathie.
Over de thorax, laptopgebruik, thuiswerk en stress
Thuiswerk. Na de COVID-19 pandemie zijn we er allemaal mee geconfronteerd. Calls en virtuele meetings op een stille plek thuis, presentaties updaten aan de keukentafel, nog snel wat mails afwerken op de sofa. De grote gemene deler? De laptop. Op de schoot, op de tafel, hopelijk niet in bed! Maar die laptop en een juiste houding, daar wringt vaak het schoentje. Zeker in combinatie met stress kunnen er heel wat foutieve en vaak ook pijnlijke ketens ontstaan in ons lichaam. Hoe de laptop, stress en je thorax (borstkas) op elkaar inhaken, dat legt osteopaat Isabel De Vos ons graag uit.
Ontspannen, hoe doe je dat?
De een is van nature meer ontspannen dan de ander. Maar in de moderne tijd ontkomt geen mens eraan om af en toe bewust tijd vrij te moeten maken voor ontspanning. Anders branden we op. Toch is ontspannen niet zo simpel als je misschien zou denken. Want wat als ontspanning voelt – een Netflix serie binge watchen bijvoorbeeld – laat je systeem lang niet altijd opgeladen achter. Hieronder vind je 7 tips om écht te ontspannen.
Wetenschap bewijst: zó gezond is koud (af)douchen
Een koude douche integreren in je dagelijks leven is voor velen als verplicht kijken naar een griezelfilm. Toch is er veel wetenschappelijk onderzoek naar koud (af)douchen gedaan en belooft het een Holy Grail te zijn. Maar waarom zou je jezelf op de vroege ochtend vrijwillig ‘pijnigen’ met een koude straal op je bol? Het antwoord: de waanzinnige hoeveelheid gezondheidsvoordelen die het oplevert.
Help je lymfesysteem om optimaal afvalstoffen af te voeren
Je lymfesysteem is een ingenieus netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt er voor dat afvalstoffen uit je cellen op een doeltreffende manier worden afgevoerd. Nu de lente is begonnen kan het geen kwaad om het zuiveringssysteem van ons lijf een handje te helpen bij het kwijtraken van opgehoopte afvalstoffen. En daar hoeven we de deur niet voor uit…
Cupping: wat is het en waar is het goed voor?
Cupping is al duizenden jaren oud. De methode gaat terug naar de oude Egyptenaren en de Traditionele Chinese Geneeskunde, maar wordt ook vandaag de dag nog volop ingezet. Wat is cupping, waar is het goed voor, en hoe kun jij profiteren van de voordelen van cupping?