Waarom zijn blauwe bessen zo gezond?

De vraag naar blauwe bessen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het gezonde imago van de vrucht heeft daar wellicht mee te maken. Aangezien blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, schrijft men er namelijk veel gezondheidsvoordelen aan toe. Nog niet alle effecten zijn echter bewezen.

Blauwe bessen zijn rijk aan vitamines, namelijk vitamine A, vitamine C, vitamine B,B1, B2, B6, vitamine E en K. Je vindt ook verschillende belangrijke mineralen in de vrucht zoals ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Ze hebben bovendien een hoog vezelgehalte, wat belangrijk is voor een goede darmwerking.

De bosbes dankt een groot deel van zijn gezondheidsbevorderende werking aan een plantaardige verbinding van het type flavonoïde, namelijk anthocyanine. Anthocyanine is verantwoordelijk voor de karakteristieke blauwe kleur van de bosbes en het is een krachtige antioxidant.

En er zitten nog veel meer antioxidanten in blauwe bessen: quercetine, kaempferol, myricetine en chlorogeenzuur. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten.

Wat doen blauwe bessen met ons lichaam?

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, is de consumptie van blauwe bessen gelinkt aan verschillende gezondheidseffecten.

  1. Zorgt voor gezonde botten. Bosbessen bevatten ijzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K. Inname van deze mineralen en vitaminen draagt bij aan de opbouw en het behoud van de botstructuur en -sterkte. IJzer en zink spelen een cruciale rol in het behoud van de sterkte en elasticiteit van botten en gewrichten. Voldoende inname van vitamine K verbetert ten slotte de calciumabsorptie en kan calciumverlies verminderen.

  2. Houdt de huid gezond. Eén kopje bosbessen levert 24 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een een essentiële voedingsstof en helpt huidbeschadiging door de zon, vervuiling en rook te voorkomen. Vitamine C kan ook het vermogen van collageen verbeteren om rimpels glad te strijken en de huidtextuur te verbeteren.

  3. Verlaagt de bloeddruk. Bosbessen bevatten kalium, calcium en magnesium. Voldoende inname van deze mineralen via de voeding zou de bloeddruk helpen verlagen. Het wetenschappelijk bewijs voor dit effect is evenwel niet sluitend.

  4. Vermindert het risico op diabetes. Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van drie porties blauwe bessen per week, het risico op diabetes type 2 met zeven procent vermindert. Met 3,6 gram vezels per kopje blauwe bessen zijn de vruchten een goede bron van vezels.

  5. Beschermt tegen hartaandoeningen. De vezels, kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en fytonutriënten in bosbessen ondersteunen de gezondheid van het hart. Vitamine B6 en foliumzuur voorkomen de opbouw van een stof die bekend staat als homocysteïne. Overmatige opbouw van homocysteïne in het lichaam kan de bloedvaten beschadigen en tot hartproblemen leiden.

  6. Helpt mogelijk kanker te voorkomen. Vitamine C, vitamine A en de verschillende fytonutriënten in bosbessen fungeren als krachtige antioxidanten die cellen kunnen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen die gelinkt zijn aan ziekten.

Sommige studies suggereren dat antioxidanten de groei van tumoren kunnen remmen, ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen en slokdarm-, long-, mond-, keelholte-, endometrium-, alvleesklier-, prostaat- en darmkanker helpen voorkomen of vertragen. Bosbessen bevatten ook foliumzuur, dat een rol speelt bij de synthese en reparatie van DNA. Dit kan de vorming van kankercellen als gevolg van mutaties in het DNA voorkomen. Maar om het kankerremmende effect van bosbessen aan te tonen, is er nog meer onderzoek nodig.

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Vorige
Vorige

Bindweefsel: 3 tips om de ‘lijm’ van je lijf gezond te houden

Volgende
Volgende

Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”