Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
Psoas: de spier van de ziel en het loslaten van angst en spanning
Achter al dat vet of die buikspieren zit een heel krachtige spier genaamd jouw psoas. Dit is de enige spier die je ruggengraat verbindt met je been en invloed heeft op een heleboel dingen, zoals de pijn onder in je rug of de orgasmes en genot die je lichaam ervaart. Het is een soepele, actieve spier. Dus waarom weet bijna niemand van de psoas af en spreken artsen er bijna niet over?
Artrose : symptomen en diagnose
Artrose of osteoartritis is een chronische en degeneratieve gewrichtsziekte waarbij de kwaliteit en dikte van het kraakbeen achteruitgaat. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al een tijdlang minder geworden voor je iets merkt. Soms laat een röntgenfoto afwijkingen zien, maar heb je nauwelijks klachten. Veel mensen hebben dan ook artrose zonder dat zij het weten. Anderen ondervinden daarentegen wel last. Welke symptomen kunnen leiden tot de diagnose?
Artrose of osteoartritis
Artrose of osteoartritis is een chronische en degeneratieve gewrichtsziekte. Dat wil zeggen dat het geleidelijk ontstaat en langzaam erger wordt en niet overgaat. Artrose genezen kan dus niet. Gelukkig evolueert artrose meestal zeer langzaam. Mits goede behandeling kan men de pijn verzachten, de evolutie van de ziekte vertragen en de beweeglijkheid van het gewricht grotendeels vrijwaren.
De zin en onzin van omega 3-vetzuren
De laatste jaren komen steeds meer voedingsmiddelen op de markt die rechtstreeks of onrechtstreeks (bv. via de voeding van de veestapel en kippen) zijn verrijkt met omega-3-vetzuren. Daarnaast worden ook visoliepillen aangeprezen voor alles en nog wat. Maar wat doet omega 3 écht voor onze gezondheid?
De invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
De nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw of de zwervende zenuw genoemd, is een cruciale, maar vaak over het hoofd geziene speler in ons zenuwstelsel. Deze complexe zenuw loopt vanuit de hersenen naar verschillende organen in de borst- en buikholte en speelt een sleutelrol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties. Recente studies hebben aangetoond dat het activeren en versterken van de nervus vagus aanzienlijke voordelen kan opleveren voor onze gezondheid.
Chinese geneeskunde en een zwakke milt-energie: de oorzaak van cellulitis, spataderen en Lymfoedeem
Verzakkingen van de baarmoeder of de blaas komen veel voor bij vrouwen. Ook cellulitis, striae, lipoedeem en lymfoedeem zijn van die typische klachten die het meest voorkomen bij vrouwen. Niet toevallig, volgens de Chinese geneeskunde. Want al deze klachten hebben te maken met een verzwakte miltenergie en dat heeft op vrouwen een grotere impact dan op mannen.
Waarom de natuur goed voor je is
Hoe komt het dat je zen wordt van een middag werken in de tuin? Dat je geïnspireerd thuiskomt na een boswandeling? Het antwoord is: biofilie. Zo heet ons ingebakken verlangen om in verbinding te staan met de natuur. Vooral aan toegeven.
Hoe houd je je huid gezond en krijg je toch een zomers kleurtje?
Smeer je goed in, luidt het advies. Maar hoe houd je je huid gezond en krijg je tóch een zomers kleurtje? Huiddeskundige Jetske Ultee geeft praktische tips.
Citroenmelisse: de geneeskrachtige werking van dit wonderkruid (helpt o.a. bij opgeblazen buik, stress, luchtwegproblemen)
Een opgeblazen buik, kramp in je darmen of pijn in je maag, velen hebben hier last van en weten hoe vervelend dit is. Spijsverteringsklachten komen namelijk veel voor. Soms begint het al heel jong. Jouw spijsvertering geeft precies aan hoe je in je vel zit. Heb je alles goed verwerkt? Of heb je veel spanning, pieker je veel of moet je iets loslaten? Fysieke, mentale en emotionele processen worden direct door de spijsvertering weerspiegelt.
Gezonde voeding helpt bij zonbescherming
Wist je dat je fruitschaal en koelkast vol liggen met hulpjes tegen schadelijke effecten van de zon? Bescherm je huid door slim te eten! Bijvoorbeeld met deze zeven gezonde voedingsmiddelen.
Triggerpoints: zo ontstaan microknoopjes in je spieren en dit is hoe je ze heelt
Triggerpoints zijn lokale microverkrampingen in een spier die aanvoelen als kleine ‘knoopjes’. Ze geven vaak vervelende pijn die bovendien flink kan uitstralen. In dit artikel lees je over mogelijke oorzaken en behandelingen. En Holistik zou Holistik niet zijn als we niet ook onderzoeken we deze koppige spierknopen je op een dieper niveau willen vertellen…
Hernia: beschadiging van de tussenwervelschijf (discushernia)
Tussen elke wervel zit een tussenwervelschijf (discus) die verhindert dat de wervels op elkaar duwen of stoten. De tussenwervelschijven laten toe dat de wervelkolom soepel kan bewegen – een beetje zoals een kogellager - en ze fungeren ook als schokdempers voor de wervelkolom. Ze bestaan uit een sterke buitenlaag van bindweefsel en een vulling van zachte gelei. Als die vulling uitpuilt, ontstaat een hernia. Hierbij raakt de schijf misvormd en kan ze op het ruggenmerg of een uittredende zenuwwortel drukken. Dit is een belangrijke oorzaak van rugpijn.
Voedingstips om chronische ontstekingen tegen te gaan
Chronische ontstekingen veroorzaken veel lichamelijke ongemakken en liggen aan de basis van vele ziektes: auto-immuunziekten, hoge bloeddruk, depressie, reuma, huidproblemen en nog veel meer. Gelukkig kun je zelf veel doen om deze ontstekingen te remmen.
Gefermenteerde voeding: wat is het en hoe gezond is het?
Van ouderwetse zuurkool tot Koreaanse kimchi: gefermenteerde voedingsmiddelen beleven een glorieuze comeback. Wetenschappers weten nog niet wat zulke producten nu precies doen in het lichaam. Maar dat ze goed voor ons zijn, staat vast.
Het darmmicrobioom als ‘powerhouse’ van je gezondheid
Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een belangrijke rol als het op je fysieke en mentale gezondheid aankomt. Sterker nog, een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën is gelinkt aan een hele reeks ziektes en aandoeningen. Wat kunnen we doen om zorg te dragen voor onze buik?
Zo kies jij milieubewuste voeding
Maar liefst 20 tot 35 procent van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Dit is meer dan al het vervoer bij elkaar opgeteld. Door duurzamer te consumeren, kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Dit is niet het enige voordeel: als je duurzamer koopt en kookt, eet je ook nog eens gezonder.