Psoas: de spier van de ziel en het loslaten van angst en spanning

Achter al dat vet of die buikspieren zit een heel krachtige spier genaamd jouw psoas. Dit is de enige spier die je ruggengraat verbindt met je been en invloed heeft op een heleboel dingen, zoals de pijn onder in je rug of de orgasmes en genot die je lichaam ervaart. Het is een soepele, actieve spier. Dus waarom weet bijna niemand van de psoas af en spreken artsen er bijna niet over?

De psoas

De psoas is lastig aan te voelen en niet makkelijk te vinden. Omdat de spier zo diep in je binnenste ligt, is de psoas lastig te onderzoeken (bovendien is het ook geen goed idee om je psoas te manipuleren!) Een gespannen psoas kan nadelig zijn voor je spijsvertering en voortplantingsorganen en kan voor een aantal andere kwaaltjes zorgen. Als je psoas ontspannen is, heeft de spier een positief effect op je gevoelens van genot en comfort.

Aangezien de psoas invloed heeft op je vecht-vlucht-of-bevriesreactie, kunnen bepaalde technieken de problemen die de spier veroorzaakt, alleen maar verergeren. De psoas geeft belangrijke berichten door van je centraal zenuwstelsel en is daarom een emotionele spier die de gevoelens reflecteert die je diep in je onderbuik voelt, die ook wel je intuïtie worden genoemd.

Emoties onderdrukken

Angst is het enige instinct dat krachtig genoeg is om je hele lichaam te doen laten verstijven. De psoas, een spier die voor een reflex zorgt en deel uitmaakt van je centraal zenuwstelsel, oefent invloed uit op je lichamelijke integriteit en ook je angst. Als een kind bijvoorbeeld bedreigd wordt en verteld wordt dat het moet stoppen met huilen, dan lijkt het misschien alsof dat door middel van wilskracht kan, maar fysiologisch houdt het kind zijn adem in om zich zo veilig te voelen, terwijl het tegelijkertijd zijn plexus aanspant om zo controle te krijgen over de spieren.

Door zulke gevoelens aan de kant te zetten, leert het kind zijn emoties te onderdrukken. Als je je gevoelens niet erkent en als volwassene nog steeds niet, dan kun je terugvallen op deze onaangepaste, fysieke strategie om zo de controle te krijgen over je emoties. Door expres minder zuurstof binnen te krijgen en je bloedcirculatie te onderbreken, voel en ervaar je minder, waardoor je dus verstijft om zo je gevoelens niet te voelen. Na verloop van tijd zal je deze strategie om je emoties te onderdrukken normaal vinden en misschien voel je je er zelfs krachtig door. Je hebt de controle over je gevoelens gekregen, maar wat zijn de gevolgen hiervan?

Bijnieren en je immuunsysteem

Als je misbruik maakt van je psoas, dan raakt je levenskracht uitgeput en belast je je bijnieren te veel. In de plexus, wat in traditionele Chinese geneeskunde ook wel je ‘wilskracht’ wordt genoemd, zitten je bijnieren en je immuunsysteem. Je bijnieren zijn gelegen boven je nieren en worden geassocieerd met je levenskracht. Als je plexus samengetrokken is (en je psoas dus ook) zijn niet alleen je spieren gespannen, maar dan wordt ook je energiestroom onderbroken en je biologische klok aangetast.

Je nieren en bijnieren drijven letterlijk (elk aan één kant) boven je sappige psoas, maar na verloop van tijd zal je psoas niet meer zo soepel zijn als je er misbruik van maakt en hij kan dan zelfs opdrogen. Een ‘gespannen psoas’ is juist vaak een droge psoas. Een ‘zwakke psoas’ is vaak een uitgeputte psoas. De toestand van je psoas heeft ook effect op je nieren. Uitgeputte nieren en bijnieren is een veelvoorkomende medische conditie die niet alleen je gezondheid aantast, maar uiteindelijk ook je creativiteit.

Door je kern in zijn oude staat te herstellen, kom je tegelijkertijd af van je oude manieren om je veilig te voelen. Voor een kind is zo’n manier misschien wel de enige optie, maar volwassenen hebben de kans om zich volledig open te stellen voor de wereld. Als je leert om je soepel op te stellen en je psoas te verzachten, in plaats van te manipuleren, krijgen je nieren en bijnieren een zacht kussentje om op te liggen. Je accepteert je geboorterecht en ontdekt de plek diep binnen in je buik die je koestert. Diep binnen in je lichaam ondersteunt het leven je. Door via je kern te leven, ben je in harmonie met de zwaartekracht, waardoor je stevig op de grond staat en je jezelf goed kunt uiten. Dat is hoe je je volledig openstelt in het leven.

Door constructief uit te rusten, ontspan je je psoas. Probeer om na het werk en voor de avond tien tot twintig minuten uit te rusten en profiteer daarvan.

Oefening om te ontspannen

Een veilige en comfortabele positie terwijl je uitrust, zorgt ervoor dat je je rug, bekken en benen ontspant. Begin door op je rug te liggen. Houd je knieën gebogen en plaats je voeten parallel aan elkaar en op dezelfde lijn als je heupen. Plaats je hakken ongeveer dertig tot veertig centimeter van je billen vandaan. Houd je hoofd en torso recht op de grond. Als dat niet lukt, leg dan een handdoek plat onder je hoofd.

DUW NIET je onderrug tegen de grond of je bekken om zo je rug beter te rechten. Hou je armen recht onder je schouders en laat ze rusten op je ribben, langs je zij of op je buik om zo het beste resultaat te krijgen. Je hoeft verder niks te doen; constructief uitrusten is simpelweg zo’n positie aannemen. Zo ontspan je je psoas en voel je je meer in balans met jezelf en de wereld.

Bron: Liz Koch – coreawareness.com

Vorige
Vorige

Het trapeziussyndroom : oorzaken, symptomen, behandeling

Volgende
Volgende

Artrose : symptomen en diagnose