Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
Waarom is ademen door je neus gezonder?
Wist je dat de manier waarop je ademt een aanzienlijke invloed kan hebben op je energieniveau, stressniveau en algemeen welzijn? “Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan,” vertelt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts, auteur van het boek ‘Blijven ademen’.
Juist ademen: Hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie
Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen ademhaling en hartslagfrequentie (snelheid van de hartslag). Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Dit fenomeen noemen we respiratoire sinusaritmie. Het is een natuurlijk fysiek verschijnsel dat bij iedere mens aanwezig is. Ritmisch ademen zal het rempedaalzenuwstelsel activeren en brengt de recuperatie van het lichaam op gang.
Hoe vermijd je dat stress ontaardt in een burn-out?
Wanneer wordt stress problematisch en kan die ontaarden in een burn-out? En hoe kan je gevaarlijke stress aanpakken of beter nog voorkomen? Stress, dé plaag van onze hectische en prestatiegerichte maatschappij, is een gevoel waarmee iedereen wordt geconfronteerd. En gelukkig maar, want stress is een alarmsignaal van ons lichaam waardoor we gaan reageren op een bedreiging of gevaar. Maar soms wordt de stress te groot en leidt ze tot fysieke, emotionele en mentale problemen... We kregen tekst en uitleg van Hilde Mariën die gespecialiseerd is in het coachen van mensen met een burn-out.
Zó versterkt bewust ademhalen je immuunsysteem
Ademhalen doe je wel 20.000 keer per dag. Gelukkig verloopt dit proces volledig automatisch. Maar als gevolg van stress, ziekte of ingrijpende gebeurtenissen in je leven, kan je natuurlijke, gezonde adempatroon flink uit de bocht vliegen. Met mogelijk allerlei fysieke en mentale gezondheidsklachten tot gevolg. Het goede nieuws is dat je je adem bewust kunt leren sturen en hiermee meer controle uitoefent op de werking van je lichaam en geest. Wat voor positieve gevolgen bewust ademhalen heeft voor je immuunsysteem
Yoga: 7 redenen waarom het als anti-aging middel werkt
Wil je graag gezond oud worden? Voeg dan zeker een paar keer per week een yoga practice toe aan je dagelijkse routines. Yoga helpt je botten en spieren sterk en soepel te houden, verbetert je bloedsomloop en werkt stressverlagend. Wij vonden 7 verrekt goede redenen waarom yoga als anti-aging middel werkt.
Psoas: de spier van de ziel en het loslaten van angst en spanning
Achter al dat vet of die buikspieren zit een heel krachtige spier genaamd jouw psoas. Dit is de enige spier die je ruggengraat verbindt met je been en invloed heeft op een heleboel dingen, zoals de pijn onder in je rug of de orgasmes en genot die je lichaam ervaart. Het is een soepele, actieve spier. Dus waarom weet bijna niemand van de psoas af en spreken artsen er bijna niet over?
De invloed van de nervus vagus op onze gezondheid
De nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw of de zwervende zenuw genoemd, is een cruciale, maar vaak over het hoofd geziene speler in ons zenuwstelsel. Deze complexe zenuw loopt vanuit de hersenen naar verschillende organen in de borst- en buikholte en speelt een sleutelrol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties. Recente studies hebben aangetoond dat het activeren en versterken van de nervus vagus aanzienlijke voordelen kan opleveren voor onze gezondheid.
Waarom de natuur goed voor je is
Hoe komt het dat je zen wordt van een middag werken in de tuin? Dat je geïnspireerd thuiskomt na een boswandeling? Het antwoord is: biofilie. Zo heet ons ingebakken verlangen om in verbinding te staan met de natuur. Vooral aan toegeven.
Triggerpoints: zo ontstaan microknoopjes in je spieren en dit is hoe je ze heelt
Triggerpoints zijn lokale microverkrampingen in een spier die aanvoelen als kleine ‘knoopjes’. Ze geven vaak vervelende pijn die bovendien flink kan uitstralen. In dit artikel lees je over mogelijke oorzaken en behandelingen. En Holistik zou Holistik niet zijn als we niet ook onderzoeken we deze koppige spierknopen je op een dieper niveau willen vertellen…
Innerlijke stilte: zo vind je rust in je eigen hoofd en lijf
Hard werken en zinvol bezig zijn, daar krijg je in onze cultuur waardering voor. Maar wie houdt het vol om altijd alle ballen probleemloos hoog te houden? Sarah Domogala pleit voor een samenleving waarin je mag kiezen voor rust als je dat nodig hebt, en waarmee je niets verliest aan validiteit en waarde.
Een pleidooi voor alleen zijn, want het brengt je zoveel meer dan je denkt
Wanneer was jij voor het laatst écht even alleen? In de hypersociale wereld van nu lijkt het bijna onmogelijk om je af te zonderen en helemaal alleen te zijn met je gedachten. Terwijl het zo belangrijk en gezond voor je is.
Mentale uitputting: dit zijn de symptomen en zó laad je je batterij weer op
Van fysieke inspanning word je moe en krijg je misschien spierpijn. Je kunt waarschijnlijk dan ook vrij makkelijk aanvoelen wanneer je lijf rust nodig heeft. Bij mentale inspanning is dat vaak lastiger. Terwijl je daarvan net zo goed moet herstellen. Als je je brein consistent te weinig rust geeft, kan dat leiden tot mentale uitputting. Dit zijn de symptomen en zo laad je je batterij weer op…
Adem in relatie tot je gevoel van veiligheid
Veiligheid is een relatief begrip. Iedereen heeft in elke omstandigheid een ander gevoel van veiligheid. Het echte gevoel van veiligheid zit van binnen, niet van buiten. Hoe kan dit, en hoe werkt dit? En welke invloed heeft je ademhaling hierop?
Van een gezonde buik tot een gezond brein
Dat noten eten gezond is voor je brein, wist je vast al. Maar hoe krachtig de link tussen gezonde voeding en gezonde hersenen wel is, wordt nog maar pas duidelijk. De verklaring daarvoor zit in je darmen.
De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag
Termen als ‘buikgevoel’ en ‘vlinders in de buik’ suggereren het al: onze darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden. Meer nog: onze hersenen zouden de darmgezondheid beïnvloeden en omgekeerd spelen onze darmen een rol bij de gezondheid van onze hersenen. Dit vernuftige communicatiesysteem noemt men de ‘darm-hersen-as’. Wetenschappers weten nog niet exact hoe dit systeem werkt, maar ze hebben wel hypotheses over mogelijke mechanismen erachter.
Nervus vagus: zó kalmeer je de informatiesnelweg tussen brein en buik
Je darmen worden ook wel je gevoelsbrein genoemd. Het is dan ook tevens de plek waar maar liefst 90% van het gelukshormoon serotonine door je lichaam wordt aangemaakt. Er loopt zelfs een informatiesnelweg tussen je hoofd en je buik: de nervus vagus. Om je goed te kunnen ontspannen na stress, lekker te slapen en je vitale organen harmonieus samen te laten werken is het belangrijk deze zenuw goed af te stellen.
Chinese geneeskunde & voeding: dit kun je doen om je aarde-element in balans te brengen
Als je aarde-element uit balans is dan kan dat zorgen voor diverse ziekten en kan je functiekring milt verzwakt zijn. Het is dan goed om naar je voeding te kijken en je eetpatroon eventueel aan te passen. Dr. Klaus Birker en Dr. Michael Grandjean, auteurs van Traditionele Chinese geneeskunde, leggen in dit artikel uit wat je kunt eten om je aarde-element te versterken.
Stoornissen in de huid en het immuunsysteem gezien vanuit de Chinese Geneeskunde
In de longen ontmoeten binnenwereld en buitenwereld elkaar heel direct. Je laat letterlijk de buitenwereld in je toe. Je neemt er uit wat je kunt gebruiken (zuurstof) en laat de rest (CO2) los. Daar waar de buitenwereld jouw binnenwereld ontmoet, is onderscheidingsvermogen nodig. In de Chinese geneeskunde en de vijf elementen-leer betreft dit een van de thema’s van het Metaal-element; het zwaard des onderscheids.