Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
Wat is yin yoga?
Yin yoga wordt steeds populairder. Wat is het en wat zijn de voordelen van yin yoga?
Nervus vagus: deze bizar simpele oefening ontspant jouw overprikkelde nervus vagus
De nervus vagus is een belangrijke zenuw die vanaf het brein naar de dikke darm loopt. Een beschadigde nervus vagus kan onder andere auto-immuunziekten, een verzwakt immuunsysteem, misselijkheid en angststoornissen veroorzaken. Ontspan jouw overprikkelde nervus vagus dankzij deze verbluffend makkelijke oefening in dit artikel.
De nervus vagus: wat zijn de gevolgen van een beschadigde nervus vagus? (en wat kun je doen om dit te herstellen?)
De nervus vagus is een belangrijke zenuw die vanaf het brein naar de dikke darm loopt. Een beschadigde nervus vagus kan onder andere auto-immuunziekten, een verzwakt immuunsysteem, misselijkheid en angststoornissen veroorzaken. Breinexpert Charlotte Labee vertelt je in dit artikel over de nervus vagus, wat de signalen van een overprikkelde nervus vagus zijn en hoe je je nervus vagus kunt ondersteunen.
Chinese geneeskunde & de herfst: met deze 5 tips blijf je geaard
In deze tijd van het jaar trekt de natuur zich langzaam terug en keren we intuïtief meer naar binnen. Het element dat tijdens dit seizoen overheerst is metaal. Kijk dus niet gek op als je wordt overvallen door een droevig of lusteloos gevoel. Ook kun je je even niet goed geaard voelen. Want precies dát is wat er kan gebeuren als je metaalelement niet in balans is. Goed voor dit element zorgen is het devies. De 5 tips in dit artikel helpen jou daarbij.
Bindweefsel: 3 tips om de ‘lijm’ van je lijf gezond te houden
Bindweefsel: je zou dit rekbare weefsel kunnen zien als de lijm van je lijf. Het houdt alle onderdelen van je lichaam bij elkaar en geeft steun aan organen. Maar bindweefsel heeft nog veel meer functies. En dat maakt het zo belangrijk om goed voor dit weefsel te zorgen. Hoe je dat precies doet lees je hier.
Verklevingen: wat zijn het en wat kun je er aan doen?
Verklevingen zijn inwendig littekenweefsel. Ze kunnen ontstaan na een operatie, maar ook door virale infecties, endometriose, ontstekingen of trauma. Soms zien verklevingen er uit als kleine, dunne vliesjes. Maar ze kunnen ook uitgroeien tot stugge bindweefsel strengen. En dat kan zorgen voor nare (en soms verrassende) complicaties. Wat je kunt doen om verklevingen te verhelpen lees je hier.
Waarom is ademen door je neus gezonder?
Wist je dat de manier waarop je ademt een aanzienlijke invloed kan hebben op je energieniveau, stressniveau en algemeen welzijn? “Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan,” vertelt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts, auteur van het boek ‘Blijven ademen’.
Juist ademen: Hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie
Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen ademhaling en hartslagfrequentie (snelheid van de hartslag). Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Dit fenomeen noemen we respiratoire sinusaritmie. Het is een natuurlijk fysiek verschijnsel dat bij iedere mens aanwezig is. Ritmisch ademen zal het rempedaalzenuwstelsel activeren en brengt de recuperatie van het lichaam op gang.
Hoe vermijd je dat stress ontaardt in een burn-out?
Wanneer wordt stress problematisch en kan die ontaarden in een burn-out? En hoe kan je gevaarlijke stress aanpakken of beter nog voorkomen? Stress, dé plaag van onze hectische en prestatiegerichte maatschappij, is een gevoel waarmee iedereen wordt geconfronteerd. En gelukkig maar, want stress is een alarmsignaal van ons lichaam waardoor we gaan reageren op een bedreiging of gevaar. Maar soms wordt de stress te groot en leidt ze tot fysieke, emotionele en mentale problemen... We kregen tekst en uitleg van Hilde Mariën die gespecialiseerd is in het coachen van mensen met een burn-out.
6 tips tegen stressgerelateerde vermoeidheid
Een drukke baan, rijk sociaal leven, een paar hobby’s en misschien een gezin om voor te zorgen; de meeste mensen hebben het maar druk. Daarnaast vragen social media en je smartphone continu aandacht. Geen wonder dat je gestrest en moe bent. Waarom word je eigenlijk zo moe van stress? En hoe voorkom je dat die vermoeidheid uitmondt in een burn-out?
Trage stofwisseling na je 40e? 7 tips om het vuur op te stoken
Zodra je de 40 bent gepasseerd zul je merken dat allerlei processen in je lichaam trager gaan verlopen. Ook je stofwisseling schakelt een tandje terug. Kijk dus niet gek op als de broek die eerst nog als gegoten zat plots begint te knellen. Wat je in ieder geval niet moet doen is in paniek raken en jezelf op een dieet zetten. Veel slimmer is het om wat extra houtblokken op je spijsverteringsvuurtje te gooien. Deze 7 tips helpen je op weg.
De Chinese orgaanklok: volg het ritme van jouw organen en blijf gezond
De Chinezen weten het al duizenden jaren: ons lichaam werkt volgens een energetische klok. De orgaanklok noemen ze ‘m. En hij kan behoorlijk bepalend zijn. Niet alleen voor je gezondheid, maar óók voor je humeur en energieniveau gedurende de dag. Wanneer welk orgaan het meest actief is lees je hier.
Wat is leververvetting en wat kun je eraan doen?
Artsen luiden de noodklok: onze levers worden vetter en vetter. Dat komt door wat we eten, omdat we te weinig bewegen, veel alcohol drinken, vaker overgewicht hebben… Kortom, door onze leefstijl. Lees hier of jij ook risico loopt op leververvetting, en wat daarvan de risico’s zijn.
Zo herken je een ijzertekort
Moe, weinig concentratie, haaruitval, rusteloze benen, het kan wijzen op een ijzertekort.
5 oefeningen tegen lage rugpijn
Heb je last van lage rugpijn? Dan wil je hier het liefst zo snel mogelijk van af zijn. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over, maar je kunt de pijn wel iets verlichten met deze vijf effectieve én rustgevende oefeningen voor je lage rug.
Zó versterkt bewust ademhalen je immuunsysteem
Ademhalen doe je wel 20.000 keer per dag. Gelukkig verloopt dit proces volledig automatisch. Maar als gevolg van stress, ziekte of ingrijpende gebeurtenissen in je leven, kan je natuurlijke, gezonde adempatroon flink uit de bocht vliegen. Met mogelijk allerlei fysieke en mentale gezondheidsklachten tot gevolg. Het goede nieuws is dat je je adem bewust kunt leren sturen en hiermee meer controle uitoefent op de werking van je lichaam en geest. Wat voor positieve gevolgen bewust ademhalen heeft voor je immuunsysteem
Yoga: 7 redenen waarom het als anti-aging middel werkt
Wil je graag gezond oud worden? Voeg dan zeker een paar keer per week een yoga practice toe aan je dagelijkse routines. Yoga helpt je botten en spieren sterk en soepel te houden, verbetert je bloedsomloop en werkt stressverlagend. Wij vonden 7 verrekt goede redenen waarom yoga als anti-aging middel werkt.
Het trapeziussyndroom : oorzaken, symptomen, behandeling
Het trapeziussyndroom is een veelvoorkomende aandoening die de bovenrug, nek en schouders treft. Het wordt gekenmerkt door pijn, spierspanning en beperkte bewegingsvrijheid in het gebied van de trapezius-spier. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het trapeziussyndroom, de mogelijke oorzaken, symptomen en wetenschappelijk onderbouwde behandelingen.