Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
Chinese geneeskunde & voeding: dit kun je doen om je waterelement in balans te brengen
In veel voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren zit zout. Hierdoor kan de yin verzwakken en een yin-leegte ontstaan. Dr. Klaus Birker en Dr. Michael Grandjean, auteurs van Traditionele Chinese geneeskunde, leggen in dit artikel uit wat je kunt eten en drinken om je waterelement te versterken.
Chinese Geneeskunde & de zomer: zo zorg je voor een gezond vuurelement
De zomer is de fase waarin het leven tot wasdom komt. In de Chinese geneeskunde staat deze fase ook wel bekend als het vuurelement. Het vuur van passie, bezieling, verbinding en liefde. In dit artikel lees je meer over dit element. Ook leer je hoe je verstoringen kunt herkennen en zelf kunt werken aan een gezond vuurelement.
Chinese Geneeskunde: laat boosheid los en bevrijd de energie in je lever
Het is lente en dat staat voor een nieuw begin en creatieve energie. De kracht van de natuur neemt toe. Ook onze energie komt langzaam tot bloei. Creatieve energie stroomt als er balans is in lichaam en geest. Deze balans is echter opeens verandert. We hebben geen controle over de huidige situatie en dat vraagt andere vaardigheden van ons. Als alle zekerheid wegvalt kunnen er gevoelens van angst en frustraties naar boven komen. Het vinden van nieuwe balans is de uitdaging.
5 soorten energie: dit zegt de Chinese Geneeskunde over jouw psyche
Iedereen voelt zich weleens somber, bang of boos. Wanneer zo’n mindset echter lang aanhoudt, kan het leiden tot psychische klachten die je flink in de weg zitten. Veel mensen lopen vast in het omgaan met stress, of worden geplaagd door verdriet of trauma. Bij zwaardere aandoeningen zoals persoonlijkheidsstoornissen of bewustzijnsveranderingen komen mensen meestal terecht in de psychiatrische zorg. Hoe licht of zwaar de symptomen ook zijn, volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen psychische aandoeningen te maken met een disbalans in de levensenergie. De Chinese geneeskunde helpt begrijpen hoe dat zit en waarom energetisch lichaamswerk kan helpen.
Moeite met verandering? Zo zet je de tijd even stil
Alles is aan verandering onderhevig. De wereld om ons heen en wij zelf veranderen ook. Hoe houd je je dan toch staande? Soms door dingen vast te houden, soms door dingen los te laten. En als het echt te snel gaat: met vertrouwen.
Wat maakt yoga zo gezond?
Yoga is een totale work-out die alle hypes en modetrends heeft overleefd. Een archaïsch monument van meer dan 5000 jaar oud, maar nog steeds trendy en efficiënt. Deze eeuwenoude discipline is gebaseerd op het idee dat lichaam en geest één moeten zijn, wat leidt tot een scherper bewustzijn. Yoga versterkt je lichaam, het kalmeert je gedachten en het houdt je geest scherp.
Waarom rituelen zo belangrijk zijn voor je ziel
Je ziel heeft gezonde rituelen nodig zodat ze goed doorvoed blijft. Tegenwoordig leven we in een wereld waarbij alles sneller gaat dan dat je daadwerkelijk bij kunt houden. Angst is het verzoek van je ziel aan jou om te vertragen en tot rust te komen. Je ziel heeft lak aan het concept van tijd; het beweegt op het ritme van de natuur dat al sinds het begin der tijden gaande is. Zowel de aanwezigheid van angst als je verdoofd voelen zijn sterke aanwijzingen dat je ziel uitgedroogd is geraakt. In dit artikel legt Sheryl Paul, auteur van De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid, uit waarom rituelen zo belangrijk zijn voor je ziel.
Constant moe? Hieraan herken je het verschil tussen fysieke, mentale en hormonale vermoeidheid
Er zijn verschillende soorten vermoeidheid. En het is belangrijk om de verschillen te herkennen. Want de ene vermoeidheid vraagt om een andere aanpak dan de andere. Als je fysiek moe bent, is het bijvoorbeeld niet verstandig om veel te gaan sporten terwijl dat bij mentale uitputting misschien juist wél de oplossing is. In dit artikel lichten we het verschil tussen fysieke, mentale en hormonale vermoeidheid toe. Ook geven we je een aantal heilzame tips mee.
Intermittent fasting: dít gebeurt er in je lijf als je 6 uur (of langer) niet eet
Vasten is al zo oud als de mensheid en maakt nog altijd onderdeel uit van vele religies. Er zijn allerlei manieren om vasten in je leven te integreren. Je zou er voor kunnen kiezen om elke dag zes uur achter elkaar niet te eten, bijvoorbeeld tussen 10.00 en 16.00 uur. Maar wat gebeurt er dan precies in je lijf als je aan intermittent fasting (periodiek vasten) doet?
Aromatherapie: déze essentiële oliën ondersteunen jou in de winter
Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je essentiële geuroliën gericht kunt inzetten om je mentaal beter te voelen. Er bestaan dus geuren waar je écht happy van wordt. Zelfs op een sombere winterdag. Maar er is meer. Want wist je dat je essentiële geuroliën ook kunt gebruiken om je weerstand te versterken? Veel oliën hebben namelijk een anti-bacteriële en antivirale werking. Hoe aromatherapie jou de winter door helpt lees je hier.
Constant moe? Zo activeer je de energiefabriekjes van je lijf bij uitputting
Het menselijk lichaam bestaat uit een astronomisch aantal cellen. En in vrijwel al die biljoenen cellen zitten mitochondriën. Deze boonvormige ‘energiefabriekjes’ zetten energie uit voeding om in ATP. ATP is de brandstof die jouw lichaam gebruikt voor allerlei functies zoals groeien, denken en bewegen. Zonder mitochondriën ben je met andere woorden tot weinig in staat. Het is dus zaak om deze energiecentrales zoveel mogelijk te ondersteunen. Want hoe beter zij hun werk kunnen doen, hoe minder uitgeput jij je voelt. Met deze 3 tips geef je jouw mitochondriën een zetje in de juiste richting.
Waarom elke sporter yoga zou moeten doen
Yoga is voor veel mensen een fijne manier om te ontspannen. Doe je ernaast ook aan sport, zoals hardlopen, fietsen of voetbal? Dan is yoga ook heel goed om spieren te herstellen, blessures te voorkomen en sportprestaties te verbeteren.
Ikigai : vind jou hartsverlangen
Het Japanse woord ‘Ikigai’ is een term die je hele leven omvat. Het geeft betekenis aan je bestaan en wordt vaak samengevat als dat waarvoor je ’s ochtends je bed uit komt. Voor sommige mensen is dat van jongs af aan al duidelijk. Maar er zijn zat mensen die níet elke dag vol levenslust hun bed uitspringen. Hoe achterhaal je dan je ikigai?
Laat de natuur je helen
Op vrijdag 22/4 is het de Dag van de Aarde. Een dag om stil te staan bij de magie van moeder natuur. Want de aarde onder je voeten is bijzonder. Ze leeft, ze draagt, ze voedt en ze heelt ons. Wil jij het herstellende effect van de aarde zelf ervaren?
Chinese wijsheid voor westerlingen: zó waak je over de magische energie van je hart
In de westerse geneeskunde wordt het hart gezien als een mechanisch orgaan. Deze kijk op het hart is tegengesteld aan die van de traditionele Chinese geneeskunde. Chinezen zien het hart als een magisch vlammetje waar je goed over moet waken. Je hart is namelijk niet zomaar een orgaan. Het is de zetel van Shen…
Meridianen: met déze organen corresponderen de 12 hoofdenergiebanen
Binnen de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat Qi (levensenergie) door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt getransporteerd via 12 hoofdmeridianen (energiebanen). Hoewel elke energiebaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan, reikt de functie van de meridianen verder dan die organen.
Meridianen: de onzichtbare energiebanen in je lijf
Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je tenen lopen allerlei energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporten.