Aromatherapie: déze essentiële oliën ondersteunen jou in de winter

Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je essentiële geuroliën gericht kunt inzetten om je mentaal beter te voelen. Er bestaan dus geuren waar je écht happy van wordt. Zelfs op een sombere winterdag. Maar er is meer. Want wist je dat je essentiële geuroliën ook kunt gebruiken om je weerstand te versterken? Veel oliën hebben namelijk een anti-bacteriële en antivirale werking. Hoe aromatherapie jou de winter door helpt lees je hier.

Aromatherapie: déze oliën passen het beste bij de winter

Soms bewust, meestal onbewust voorziet je neus je de hele dag door ‘geurinformatie’. Deze informatie wordt opgeslagen in het limbische gedeelte van je hersenen. Dit is één van de oudste gebieden van je brein dat al ontwikkeld was bij onze primitieve voorouders. Nog vóór de spraakontwikkeling en vóór de ontwikkeling van gereedschappen en werktuigen. Dit maakt je reukzin tot je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je geuren thuis kunt inzetten om je fysiek en mentaal beter te voelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een aroma diffuser.

Synthetisch versus etherisch

Maar let op: de ene geur is de andere niet. Er bestaat een groot verschil tussen synthetische en natuurlijke geuren. Synthetische geuren worden in een fabriek ontwikkeld en bootsen natuurlijke geuren na. Ze zijn bedoeld om een ruimte lekker te laten ruiken, maar hebben verder geen effect op je lichaam en geest. Natuurlijke geuren bevatten essentiële oliën. Dit zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen (signaalmoleculen) om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). De hoeveelheid essentiële olie die een plant produceert verschilt. Zo heb je voor één liter essentiële lavendelolie 150 (!) kilo bloeiende lavendeltoppen nodig. In tegenstelling tot synthetische oliën en geurkaarsen zijn de natuurlijke varianten wél heilzaam voor je lichaam en geest. Maar welke geuren passen dan het beste bij een sombere winterdag?

Winterse geuren

Door hun kruidige geur zijn oliën zoals kaneel, kruidnagel, zwarte peper, nootmuskaat en gember zeer geschikt voor de wintertijd. Je kunt deze kruidige geuren apart gebruiken, maar ook combineren met een zachtere olie zoals sinaasappel. Sinaasappelolie voedt je ziel. Deze olie geeft een gevoel van vreugde, verdrijft sombere gevoelens en maakt problemen dragelijk. Ook grapefruit combineert goed met kruidige oliën. Grapefruit olie is een echte feel good olie en helpt bij somberheid. Net als de Italiaanse geluksvrucht bergamot. Deze frisse, pittige geur heeft een balancerend effect op je geest en kalmeert ongewenste emoties zoals stress, angst, verdriet en woede. Bergamot herstelt bovendien je vertrouwen. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor werd geleverd door de Italiaanse professor Paolo Rovesti, verbonden aan de universiteit van Milaan. Rovesti deed verschillende onderzoeken naar bergamotolie en neurologie en heeft kunnen aantonen dat het gebruik van bergamot olie positieve resultaten geeft bij onder andere angst en depressies.

Zelf een blend maken

Je huis tijdens de donkere maanden van het jaar omtoveren tot een happy place? Maak dan je eigen sugar & spice blend. Dit is een kruidige, maar frisse mix van etherische oliën die door de sinaasappel olie een warme gezellige geur aan je huis geeft. Aan een paar druppels in een diffuser heb je voldoende. Neem een leeg 10 ml. bruin- of blauwglas flesje en meng hierin de onderstaande etherische oliën. Goed schudden en je compositie is klaar voor gebruik.

  • 10 druppels Sinaasappel olie

  • 8 druppels Kaneel olie

  • 5 druppels Gember olie

  • 1 druppel Nootmuskaat olie

Blend voor je weerstand

Zit het met je humeur wel goed, maar voelt je weerstand minder sterk dan normaal? Ook dan kun je essentiële oliën inzetten. Veel oliën hebben een anti-bateriële en antivirale werking. De werkzame stoffen in etherische oliën kunnen de celmembraan binnen dringen en de stofwisseling in de cel beïnvloeden. Bacteriën en virussen kunnen op deze manier onschadelijk gemaakt worden. Je immuunsysteem de komende maanden extra ondersteunen? Maak dan een blend bestaande uit deze oliën:

  • 30 druppels Citroen olie ( één van de beste oliën bij griep en verkoudheid vanwege zijn sterke antibacteriële en antivirale werking)

  • 20 druppels Kruidnagelolie

  • 13 druppels Zwarte peper olie

  • 20 druppels Kaneel olie

  • 13 druppels Oregano olie (rijk aan het stofje carvacrol, een krachtig natuurlijk antibioticum)

  • 10 druppels Rozemarijn olie

  • 10 druppels Eucalyptus olie (eucalyptus heeft een heilzame werking op je luchtwegen)

Less is more

Kijk alleen uit dat je niet overdrijft met allerlei verschillende geuren in huis. Less is more. Zodra we ons niet echt bewust zijn van geur, gaan we op gevoelsniveau functioneren. We gaan ons anders gedragen. Vrijer. Wanneer we een geur heel sterk ruiken, zijn we het ons bewust. Voor in huis is dat eigenlijk een stap te ver. Zet geuren liever subtiel in. Een diffuser werkt daarvoor het beste.


Bronnen: Gielen Aroma, Aromalifstyle.nl

Vorige
Vorige

Intermittent fasting: dít gebeurt er in je lijf als je 6 uur (of langer) niet eet

Volgende
Volgende

Bosbaden: waarom het – juist in de winter! – zo helend is