Wat maakt yoga zo gezond?
Yoga is een totale work-out die alle hypes en modetrends heeft overleefd. Een archaïsch monument van meer dan 5000 jaar oud, maar nog steeds trendy en efficiënt. Deze eeuwenoude discipline is gebaseerd op het idee dat lichaam en geest één moeten zijn, wat leidt tot een scherper bewustzijn. Yoga versterkt je lichaam, het kalmeert je gedachten en het houdt je geest scherp.
Wat is yoga?
Sommige yoga-oefeningen hebben gekke namen, ze zouden figuren uit Alice in Wonderland kunnen zijn. ‘Cow face’ of ‘half lord of the fishes’, of ‘one legged king pigeon’ om maar een paar voorbeelden te noemen … en sommige standjes zien er ook best raar uit, maar dat heeft te maken met de ‘roots’ van yoga. Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord yuj wat zoveel betekent als juk, verenigen en beheersen. In het hindoeïsme heeft yoga dan ook een filosofische en religieuze benadering: het is een discipline die je leert hoe je je geest kunt gebruiken om je gevoel en je lichaam te beheersen, om op die manier in verbondenheid met boeddha (ook wel de grote yogi genaamd) te komen. De yoga die bij ons wordt beoefend, is dus eigenlijk een eeuwenoude oosterse ‘pragmatische’ filosofie die uit India kwam overgewaaid. Het is een harmonieus geheel van versterkende en stretchende lichaamshoudingen waarbij je leert hoe je je lichaam en geest kunt ontspannen aan de hand van concentratie, meditatie of relaxatie, en regelmatig en diep ademhalen. Yoga doet dus meer dan je helpen om calorieën te verbranden en je spieren te tonifiëren. Het is een totale work-out voor lichaam en geest!
De verschillende soorten yoga
Er bestaan meer dan 100 verschillende vormen van yoga, maar de hatha is de meest bekende. Bij hatha komt het er vooral op neer dat de ademhaling afgestemd wordt op een reeks van eenvoudige bewegingen die je lichaam stretchen. Hatha is een zachte en rustige vorm van yoga, waarbij je door meditatie en bepaalde houdingen niet alleen je ademhaling en lichaamsflexibiliteit verbetert, maar waarmee je ook stress afbouwt en je gezondheid op peil houdt. Vinyasa is een andere vorm van yoga waarbij de verschillende bewegingen zacht in elkaar overvloeien en bij ashtanga worden de houdingen gecombineerd met een speciale ademhalingstechniek. Daarnaast is er ook nog power yoga dat gericht is op spieropbouw. Het is veel intenser en het wordt gekenmerkt door snelle bewegingen. ** En tot slot is er ook Bikram of Hot Yoga waarbij er een vaststaande reeks van 26 (hatha) houdingen (elk 2x) worden uitgevoerd in een verwarmde ruimte van 40°, een extra uitdaging misschien maar absoluut de moeite waard voor een gezonde geest in een gezond lichaam.
Gezondheidsvoordelen
Yoga is niet alleen een middel om mentale stress af te bouwen en je lichaam flexibel te houden, het kan ook helpen bij rugpijn, astma, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis en nog een paar andere problemen of kwaaltjes zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheid. En het heeft nog meer pluspunten in petto! Een totaalpakket aan yogahoudingen oefent een positieve invloed uit op de ledematen zonder je gewrichten te belasten. Bepaalde poses vergen namelijk evenwicht en kracht en door regelmatig te oefenen bouw je die spierkracht op. Je bewegingsradius wordt ruimer en je spieren stretchen, wat extra lichaamsflexibiliteit oplevert. We zetten de belangrijkste pluspunten even op een rijtje:
Core: Met het Engelse woord ‘core’ wordt het centrum of de kern van het lichaam bedoeld, dat zijn alle spieren die van de schouders tot het bekken lopen (buikspieren, bil- en rugspieren … er zijn er in totaal 29). Yogaoefeneningen die de core spieren bewerken zijn bijvoorbeeld de zijwaartse plank (vasisthasana). Die is goed voor je evenwicht, voor de spieren rond je middel en ze stretcht zowel je armen als benen. Of de boot (paripurna navasana) die de rug- en buikspieren versterkt.
Armen: Bij yoga heb je geen gewichten of een toestel nodig om armkracht op te bouwen, je gebruikt daarvoor je eigen lichaam. Met de hoge plank (phalakasana) versterk je je armspieren maar ook je core omdat je je lichaamsgewicht evenredig verspreidt over je armen en je benen. Bij de kraanvogel-houding (bakasana) worden je armen nog meer uitgedaagd omdat ze je volle lichaamsgewicht moeten dragen.
Benen, heupen en dijen: Heel veel yogahoudingen bewerken alle spieren van de benen, heupen en dijen. De berghouding (tadasana) bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je je rug rechthoudt en sterke benen krijgt. De driekhoek (utthita trikonasana) stretcht en verstevigt de dijen, knieën en enkels.
Rug: De rugspieren worden onder handen genomen door oefeningen zoals de neerwaartse hond (adho mukha svanasana) en de kat (majaryasana). Een bijkomend voordeel is dat je voor yoga weinig materiaal nodig hebt (enkel een yogamatje) en dat het toegankelijk is voor iedereen: jong en oud, valide en minder valide mensen ... iedereen kan yoga beoefenen. Als je diabetespatiënt bent of hartproblemen hebt, overleg je best wel eerst met je arts om te horen welke oefeningen voor jou geschikt zijn.
Yoga voor beginners
De yogahoudingen zijn van allerlei aard: sommige doe je rechtopstaand of in hoofdstand, voor andere moet je liggen of op een stoel gaan zitten. Terwijl je de pose uitvoert, doe je ademhalingsoefeningen die helpen om je spieren te ontspannen en je geest te focussen.
Lees ook: Start 2 Yoga met Evy Gruyaert: les 1
Lees ook: Start 2 Yoga - les 2: kracht
Lees ook: Start 2 Yoga - les 3: stretch
Lees ook: Start 2 Yoga - les 4: kinderyoga
Lees ook: Start 2 Yoga - les 5: kinderyoga voor ouders en kinderen
Lees ook: Start 2 Yoga - les 6: office yoga
Lees ook: Start 2 Yoga - les 7: kinder duo yoga
Lees ook: Start 2 Yoga - les 8: de zonnegroet
Lees ook: Start 2 Yoga - les 9: yoga voor ochtendenergie
Lees ook: Start 2 Yoga - les 10: yoga voor avondrust
auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
** Ann Van Dessel, hot yoga teacher and practitioner