Constant moe? Hieraan herken je het verschil tussen fysieke, mentale en hormonale vermoeidheid

Er zijn verschillende soorten vermoeidheid. En het is belangrijk om de verschillen te herkennen. Want de ene vermoeidheid vraagt om een andere aanpak dan de andere. Als je fysiek moe bent, is het bijvoorbeeld niet verstandig om veel te gaan sporten terwijl dat bij mentale uitputting misschien juist wél de oplossing is. In dit artikel lichten we het verschil tussen fysieke, mentale en hormonale vermoeidheid toe. Ook geven we je een aantal heilzame tips mee.

Vermoeidheid kan op verschillende manieren tot uiting komen. Dit zijn een aantal veelvoorkomende symptomen:

  • Prikkelbaar zijn

  • Hoofdpijn

  • Lusteloosheid

  • Zwaar gevoel in het lichaam

  • Veel gapen

  • Droge ogen

  • Vergeetachtigheid

  • Concentratieproblemen

Als je regelmatig last hebt van deze symptomen, is het goed om te onderzoeken wat de oorzaak zou kunnen zijn. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat de ene vermoeidheid de andere niet is. Verschillende soorten vermoeidheid vragen om een andere aanpak. In dit artikel onderscheiden we mentale, fysieke en hormonale vermoeidheid. Deze zijn natuurlijk met elkaar verbonden – zo kan hormonale vermoeidheid ook heel goed tot fysieke en mentale uitputting leiden. Maar ze enigszins isoleren kan je helpen in je zelfonderzoek en misschien in een gesprek met je huisarts of een andere professional.

Mentale vermoeidheid

Mentale vermoeidheid kan voor iedereen anders voelen en andere oorzaken hebben. Vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het ook moeilijker zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestresst, hebt misschien weinig eetlust, hebt in weinig dingen zin en zit misschien vast in een spiraal van negatieve gedachten. Mogelijke oorzaken van mentale vermoeidheid zijn:

  • Perfectionisme en een sterk aanwezige innerlijke criticus

  • Opgekropte emoties

  • Onverwerkt trauma

  • Hoge studie- of werkdruk

  • Stress

Probeer door middel van zelfreflectie, een energiedagboek en eventueel een gesprek met je huisarts of een psycholoog de oorzaak van je mentale vermoeidheid te achterhalen. Op basis daarvan kun je gericht op zoek gaan naar een oplossing. Misschien is het voor jou belangrijk meer te ontspannen, bijvoorbeeld met meditatie of yoga, of juist meer te gaan sporten. Of wellicht het tijd om je sterker te verbinden met jouw purpose hier op aarde.

Fysieke vermoeidheid

Fysieke vermoeidheid spreekt iets meer voor zich en kan komen door fysieke inspanning, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, stress en/of een slaaptekort. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en wat bij de één tot vermoeidheid leidt, kan de ander juist energie geven. Het kan zijn dat je door fysieke vermoeidheid last hebt van je spieren, hoofdpijn hebt, of veel behoefte hebt aan slaap. Probeer eens een aantal nachten achter elkaar minimaal 8 uur te slapen en kijk of dit effect heeft op je energieniveau. Je slaapkwaliteit is ook belangrijk; zorg dus voor een goede slaaphygiëne en stel een slaapritueel voor jezelf samen. Overweeg ook eens of je wel voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je veel geraffineerde suikers en/of cafeïne consumeert, kun je last krijgen van sterke energiepieken en -dalen.

Hormonale vermoeidheid

Hormonen kunnen je energieniveau flink beïnvloeden. Het is echter lastig om te achterhalen welke hormonen precies je vermoeidheid veroorzaken. Zo kan een traag werkende schildklier ervoor zorgen dat je stofwisseling niet goed verloopt, of misschien is er sprake van een disbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine of serotonine. Een verstoorde hormoonbalans vraagt meestal om een op maat gemaakte behandeling die in de eerste plaats gericht is op leefstijlverandering. Een gesprek met je huisarts, gynaecoloog of orthomoleculair arts kan de nodige ondersteuning bieden.

Chronische vermoeidheid

Tot slot een opmerking over chronische vermoeidheid. Je bent chronisch vermoeid als je langer dan 6 maanden ernstige vermoeidheidsklachten hebt zonder dat er een medische reden voor is. Hoe lang je ook slaapt en hoeveel rust je ook neemt, je blijft moe. Chronische vermoeidheid kan je flink belemmeren in het dagelijks leven. Je hebt nergens meer zin in en functioneert minder goed dan normaal gesproken. En die opstapelende taken die je niet kunt uitvoeren werken zorgen dat je je alleen maar meer verlamd en uitgeput voelt… Zo liggen er ook psychische klachten op de loer. Als je de diagnose Chronisch Vermoeidheidssyndroom krijgt is het belangrijk om andere oorzaken uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld eens aan de ziekte van Lyme of co-infecties.

Bron: Psyned

Vorige
Vorige

Wat doet eiwitpoeder voor je spieropbouw?

Volgende
Volgende

Intermittent fasting: dít gebeurt er in je lijf als je 6 uur (of langer) niet eet