Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
Je lichaam dagelijks ontladen voor een goede gezondheid
Het is belangrijk om je lichaam dagelijks bewust te ontladen, want je systeem slaat alle ervaringen op. Als het overvol raakt, kun je in een burn-out belanden, depressief worden of andere klachten krijgen. In dit artikel lees je hoe jij stoom kunt afblazen voor een goede gezondheid.
De match tussen ergonomie en osteopathie
Rug recht. Schouders niet opspannen. Scherm op ooghoogte. Het zijn maar enkele vuistregels voor een ergonomische werkplek. En een efficiënte en gezonde werkhouding is een must. Want wie een kantoorjob uitoefent of na de pandemie thuis een home office heeft ingericht, brengt er gemiddeld acht uur per dag door. Zonder een optimale indeling van je werkruimte, beland je misschien wel bij je osteopaat met klachten. Tijd dus om twee disciplines met elkaar te verbinden. Ingmar Eyben, osteopaat en voormalig docent osteopathie, maakt ons graag wegwijs in ergonomie en osteopathie.
Over de thorax, laptopgebruik, thuiswerk en stress
Thuiswerk. Na de COVID-19 pandemie zijn we er allemaal mee geconfronteerd. Calls en virtuele meetings op een stille plek thuis, presentaties updaten aan de keukentafel, nog snel wat mails afwerken op de sofa. De grote gemene deler? De laptop. Op de schoot, op de tafel, hopelijk niet in bed! Maar die laptop en een juiste houding, daar wringt vaak het schoentje. Zeker in combinatie met stress kunnen er heel wat foutieve en vaak ook pijnlijke ketens ontstaan in ons lichaam. Hoe de laptop, stress en je thorax (borstkas) op elkaar inhaken, dat legt osteopaat Isabel De Vos ons graag uit.
Wetenschap bewijst: zó gezond is koud (af)douchen
Een koude douche integreren in je dagelijks leven is voor velen als verplicht kijken naar een griezelfilm. Toch is er veel wetenschappelijk onderzoek naar koud (af)douchen gedaan en belooft het een Holy Grail te zijn. Maar waarom zou je jezelf op de vroege ochtend vrijwillig ‘pijnigen’ met een koude straal op je bol? Het antwoord: de waanzinnige hoeveelheid gezondheidsvoordelen die het oplevert.
Help je lymfesysteem om optimaal afvalstoffen af te voeren
Je lymfesysteem is een ingenieus netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt er voor dat afvalstoffen uit je cellen op een doeltreffende manier worden afgevoerd. Nu de lente is begonnen kan het geen kwaad om het zuiveringssysteem van ons lijf een handje te helpen bij het kwijtraken van opgehoopte afvalstoffen. En daar hoeven we de deur niet voor uit…
10 manieren om zelf je bloedsomloop te verbeteren
Het lichaam heeft ongeveer 60.000 kilometer aan bloedvaten. Samen met je hart en andere spieren vormen ze de bloedsomloop. Dit netwerk van wegen voert het bloed naar alle hoeken van je lichaam. Maar als je bloedcirculatie slecht is, vertraagt of blokkeert de bloedstroom. Dat betekent dat de cellen in je lichaam niet alle zuurstof en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
Serotonine: 7 manieren om dit gelukshormoon te boosten in de winter
De neurotransmitter serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het is stofje is bepalend voor je stemming, maar speelt ook een belangrijke rol in de regulering van je slaap-waakritme. Precies daarom is het tijdens de donkere maanden van het jaar zo belangrijk dat je lijf voldoende serotonine produceert. Zo kun je veel symptomen van een winterdip, zoals vermoeidheid en somberheid, verlichten. In dit artikel lees je hoe je jouw serotonine voorraad op peil houdt in de winter.
Wat doet de plank-oefening voor je lichaam?
Wil je op een snelle en eenvoudige manier je lichaam verstevigen? Daar zijn niet per se fitnesstoestellen voor nodig. Door te planken gebruik je je eigen lichaamsgewicht om je spieren te trainen. Als je de oefening goed uitvoert, is ze zeer efficiënt.
Intermittent fasting: dit is waarom het zo gezond is
Je mond minimaal een paar uur achter elkaar hermetisch afsluiten voor elke vorm van voeding. Dat is zo’n beetje wat ‘intermittent fasting’ inhoudt. Maar waarom zou je het doen? En wat maakt het zo gezond?
Autofagie: zó activeer jij de meest grondige schoonmaakploeg van je lijf
Er bestaat geen fabriek die zo efficiënt werkt als je eigen lichaam. Biljoenen cellen zijn 24/7 in de weer om jouw gezondheid in tact te houden. Een van de meest wonderlijke processen op celniveau is autofagie. Dit is een proces waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude en beschadigde cellen en celonderdelen worden op deze manier afgebroken en gerecycled. Je activeert dit proces onder andere door een detox en periodiek vasten. Hier lees je waarom.
Wat is yin yoga?
Yin yoga wordt steeds populairder. Wat is het en wat zijn de voordelen van yin yoga?
Chinese geneeskunde & de herfst: met deze 5 tips blijf je geaard
In deze tijd van het jaar trekt de natuur zich langzaam terug en keren we intuïtief meer naar binnen. Het element dat tijdens dit seizoen overheerst is metaal. Kijk dus niet gek op als je wordt overvallen door een droevig of lusteloos gevoel. Ook kun je je even niet goed geaard voelen. Want precies dát is wat er kan gebeuren als je metaalelement niet in balans is. Goed voor dit element zorgen is het devies. De 5 tips in dit artikel helpen jou daarbij.
Bindweefsel: 3 tips om de ‘lijm’ van je lijf gezond te houden
Bindweefsel: je zou dit rekbare weefsel kunnen zien als de lijm van je lijf. Het houdt alle onderdelen van je lichaam bij elkaar en geeft steun aan organen. Maar bindweefsel heeft nog veel meer functies. En dat maakt het zo belangrijk om goed voor dit weefsel te zorgen. Hoe je dat precies doet lees je hier.
Waarom is ademen door je neus gezonder?
Wist je dat de manier waarop je ademt een aanzienlijke invloed kan hebben op je energieniveau, stressniveau en algemeen welzijn? “Door bewust te schakelen van een mondademhaling naar een neusademhaling en je uitademing te vertragen, kun je de weg naar een gezonder en meer ontspannen leven inslaan,” vertelt hartcoherentietherapeut Katrien Geeraerts, auteur van het boek ‘Blijven ademen’.
Juist ademen: Hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie
Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen ademhaling en hartslagfrequentie (snelheid van de hartslag). Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Dit fenomeen noemen we respiratoire sinusaritmie. Het is een natuurlijk fysiek verschijnsel dat bij iedere mens aanwezig is. Ritmisch ademen zal het rempedaalzenuwstelsel activeren en brengt de recuperatie van het lichaam op gang.
6 tips tegen stressgerelateerde vermoeidheid
Een drukke baan, rijk sociaal leven, een paar hobby’s en misschien een gezin om voor te zorgen; de meeste mensen hebben het maar druk. Daarnaast vragen social media en je smartphone continu aandacht. Geen wonder dat je gestrest en moe bent. Waarom word je eigenlijk zo moe van stress? En hoe voorkom je dat die vermoeidheid uitmondt in een burn-out?
Trage stofwisseling na je 40e? 7 tips om het vuur op te stoken
Zodra je de 40 bent gepasseerd zul je merken dat allerlei processen in je lichaam trager gaan verlopen. Ook je stofwisseling schakelt een tandje terug. Kijk dus niet gek op als de broek die eerst nog als gegoten zat plots begint te knellen. Wat je in ieder geval niet moet doen is in paniek raken en jezelf op een dieet zetten. Veel slimmer is het om wat extra houtblokken op je spijsverteringsvuurtje te gooien. Deze 7 tips helpen je op weg.