Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Orthomoleculaire geneeskunde is een tak binnen de alternatieve geneeskunde. Deze therapievorm richt zich op het voorkomen en behandelen van ziekten door het lichaam te voorzien van optimale hoeveelheden van lichaamseigen stoffen.

Wat is orthomoleculaire therapie?

De term “orthomoleculair” is afgeleid van het Griekse woord “orthos”, wat "juist", “gezond" of “recht” betekent. “Moleculair" betekent: “met betrekking tot de moleculen in het lichaam”. De vertaling luidt dus: het in het lichaam brengen van de juiste moleculen. Wetenschapper Linus Pauling introduceerde de term voor het eerst in 1968.
Het doel van de orthomoleculaire geneeskunde is om de optimale omgeving van het lichaam te herstellen. Dat doet men door onevenwichtigheden of tekorten in de eigen biochemie te corrigeren met behulp van natuurlijke stoffen zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren.

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Centraal bij de orthomoleculaire geneeskunde staan interventies in de leefstijl. Hierbij is voeding het belangrijkste aandachtspunt. Er gelden doorgaans bepaalde voedingsrichtlijnen zoals:

  • Gebruik geen producten met conserveringsmiddelen, zoals E-nummers

  • Consumeer zoveel mogelijk biologische voeding

  • Eet zoveel mogelijk voeding met antioxidanten

  • Maak gebruik van zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren

Bij een langdurig tekort van één of meer essentiële voedingsstoffen zal de therapeut ook voedingssupplementen aanraden. De dosissen die orthomoleculaire therapeuten gebruiken, liggen veel hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). In bepaalde omstandigheden kan die individuele behoefte namelijk sterk verhoogd zijn, bijvoorbeeld door intensief te sporten, door ziekte, straling, zware arbeid,…

Dankzij het aangepaste dieet krijgen aangetaste lichaamscellen optimale voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen, vitamines en essentiële vetzuren. Zo voorkomt of herstelt men tekorten, wat leidt tot herstel of behoud van de gezondheid.

Voedingsadvies is dus het belangrijkste thema binnen de orthomoleculaire therapie. Daarnaast geeft een orthomoleculair therapeut ook advies over gedrag, beweging en ontspanning.

Orthomoleculaire therapie als behandeling

Orthomoleculaire geneeskunde heeft verschillende werkingen:

  • Curatief: achterliggende oorzaak behandelen van chronische klachten/ziekten, onder andere diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en allergieën.

  • Preventief: optimaal gezond worden en blijven. Het kan doeltreffend zijn bij onder andere lusteloosheid, overmatig hongergevoel, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

  • Palliatief: symptoom- en pijnbestrijding.

Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve geneeswijze. In bijna alle gevallen kan het evenwel een aanvulling zijn bij een reguliere medische behandeling.

Bronnen:

https://www.vindeentherapeut.be

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://orthomolecular.org

Vorige
Vorige

Helpen antirimpelcrèmes echt?

Volgende
Volgende

Wat doet vitamine D precies?