Ken jij de kaki al?

In de herfstmaanden is kaki fruit of persimmon nu volop verkrijgbaar.
De oranje vrucht met zoet, sappig vruchtvlees en een ietwat stevige schil komt oorspronkelijk uit China. Daar wordt het fruit geprezen voor haar gezondheidsvoordelen en heilzame krachten.

Waar komt kaki fruit vandaan?

Hoewel kaki fruit oorspronkelijk uit China komt, wordt het tegenwoordig over de hele wereld geteeld – zolang er maar een gematigd tot warm klimaat is. Denk hierbij aan Zuid-Europa, Israël, Brazilië, Japan, Myanmar, Thailand en Nieuw-Zeeland. 

Waarom is kaki fruit zo gezond?

Volgens de Chinezen helpt kaki fruit tegen hoofdpijn, rugpijn, voetklachten en helpt het de weerstand te verhogen. Deze traditionele gezondheidsaspecten blijken waar, concluderen verschillende onderzoekers keer op keer.

Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B’s wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand. Vitamine C is ook goed voor je weerstand, evenals voor je tanden, botten en bloedvaten. Als laatste is daar vitamine E, een vitamine die de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond houdt.

Naast deze vitamines bevat kaki fruit de mineralen ijzer, kalium en koper, maar ook veel antioxidanten. Deze antioxidanten helpen om vrije radicalen – agressieve stoffen – onschadelijk te maken. Dit kan ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermend werken tegen verschillende ziekten, zoals kanker.

Wat is het verschil tussen kaki fruit, persimmon en sharon?

De op een platte tomaat lijkende vrucht wordt ook wel sharon fruit of persimmon genoemd. Persimmon is een andere benaming voor kaki fruit. De meest voorkomende kakisoort is sharon. Sharon is een veredelde, pitloze kakisoort die in Israël is ontwikkeld. De sharon is zoet en kan zowel stevig als overrijp worden gegeten. Andere soorten kaki bevatten veelal zaden en kunnen, door de grote hoeveelheid looizuur (tanninezuur) in de onrijpe variant, alleen overrijp worden gegeten. De verschillende soorten kaki fruit zijn van de buitenkant moeilijk te onderscheiden, maar in onze supermarkten zul je vooral de sharon tegenkomen.

Wanneer is kaki fruit rijp?

Kaki fruit is rijp wanneer de schil er oranjerood, glazig en overrijp uitziet. De vrucht voelt dan zacht. Hij is sappig en zeer zoet van smaak. Onrijp is kaki fruit niet smaakvol. De vrucht bevat in onrijpe staat te veel looizuur, wat een onprettig gevoel in de mond kan geven. De kakisoort sharon bevat geen looizuur en kan wél zowel stevig als overrijp gegeten worden.

Hoe kun je kaki fruit eten?

Je kunt kaki fruit met schil en al eten, maar, omdat de schil wat stevig kan aanvoelen, vinden sommige mensen het prettig om de vrucht uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar ook in een dessert, salade, met wat yoghurt bij het ontbijt of in deze snelle en makkelijke kaki taartjes.

kakitaartjes.jpeg

Ingrediënten

  • 4 rijpe kaki's

  • 1 rol vers bladerdeeg

  • 4 eetlepels cashewnotenpasta

  • 2 eetlepels ahornsiroop

  • 1 theelepel kardemom

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt, amandel- of kokosyoghurt

  • 2 eetlepels sojamelk

Aantal personen

8

Bereidingsduur

15-30 minuten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Snijd de kaki's in plakjes. Meng de cashewnotenpasta, ahornsiroop en kardemom in een bakje.

  3. Snijd het bladerdeeg in 8 evengrote stukken. Besmeer het bladerdeeg met het cashewnotenpastamengsel en verdeel de plakjes kaki fruit erover. Vouw de buitenste randjes van het bladerdeeg, ongeveer een halve centimeter, dubbel.

  4. Besmeer de randjes van het bladerdeeg en de plakjes kaki fruit met de sojamelk.

  5. Bak de kakitaartjes in 20-25 minuten of tot ze goudbruin kleuren.

  6. Serveer warm met op elk taartje een halve eetlepel amandel-, kokos- of Griekse yoghurt.

Tip

Heb je geen cashewnotenpasta? Je kunt ook een andere noten- of zadenpasta gebruiken, zoals pindakaas of amandelpasta.

Dit recept is afkomstig van The Veggie Reporter.

Vorige
Vorige

Alles wat je moet weten over Quinoa