Wat is functionele geneeskunde?
Functionele geneeskunde is een wetenschappelijke medische aanpak, waarbij men op zoek gaat naar de onderliggende oorzaken van ziekten. Met een op maat gemaakt behandelplan probeert men de gezondheid en de lichaamsfuncties te verbeteren.
Lees ook: Wat doet een orthomoleculair therapeut?
Wat doet een specialist in functionele geneeskunde?
Wie functionele geneeskunde beoefent, zal luisteren naar de patiënt en zijn of haar medische voorgeschiedenis in kaart proberen te brengen. Dit is belangrijke informatie om de oorzaken van de ziekte te identificeren. Zo komen bijvoorbeeld bepaalde triggers naar voren zoals slechte voeding, stress, gifstoffen, allergenen, genetica en je microbioom (de bacteriën die in en op je lichaam leven).
Wanneer de triggers gekend zijn, krijg je een behandelplan. Dat heeft betrekking op verschillende aspecten in je leven. Enerzijds zijn er de lichamelijke behoeften zoals voeding, beweging en slaap, maar er is ook aandacht voor mentale en emotionele stressoren die samenhangen met je sociaal leven en je werk bijvoorbeeld.
Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag
Diagnose en behandeling
Veel chronische klachten blijken een gevolg te zijn van problemen met het immuunsysteem, de spijsvertering, de energieaanmaak of de ontgifting. Om de juiste oorzaken op te sporen zal men een aantal onderzoeken uitvoeren, onder meer een stoelgangtest om de darmwerking en het immuunsysteem van de darmen in beeld te brengen. Ook bloedonderzoek is standaard. Zo kan men bijvoorbeeld voedselovergevoeligheden herkennen.
Verder zijn er nog allerhande aanvullende onderzoeken mogelijk, zoals hormonaal onderzoek, onderzoek naar vitaminen en mineralen, naar infecties (bacteriën, virussen en parasieten) of de aanwezigheid van zware metalen.
Na de diagnose kan men een behandelmethode bepalen. Je zal allereerst leefstijl en gezondheidsadvies krijgen (bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspanning). Als er sprake is van voedselovergevoeligheid krijg je doorgaans ook dieetadvies waarbij je eventueel bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden. Het kan ook nuttig zijn om extra voedingsstoffen in te nemen in de vorm van supplementen.
Voor wie?
Iedereen met een chronische aandoening kan baat hebben bij functionele geneeskunde.
Enkele van de meest voorkomende aandoeningen die men behandelt:
Bijnieraandoeningen
Auto-immuunziekten
Ziekte van Alzheimer en dementie
Artritis
Astma
Fibromyalgie
Preventie van kanker
Hart- en vaatziekten
Spijsverteringsstoornissen
Milieu- en voedselallergieën
Aandoeningen zoals PMS, menopauze en polycysteusovariumsyndroom (PCOS)
Metabool syndroom, prediabetes, diabetes en insulineresistentie
Schildklieraandoeningen
Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.ifm.org
https://www.medicaplus.nl
auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist