Sinaasappelolie: dé olie voor december en dit is waarom

Net als lavendelolie, tea tree olie en citroen olie is sinaasappelolie een klassieker binnen de aromatherapie. Niet zo gek want deze olie is vloeibare zonneschijn in een flesje. Sinaasappelolie heeft een opmonterend effect bij sombere gevoelens en werkt tegelijkertijd kalmerend. En dat is misschien wel precies wat je nodig hebt in deze donkere decembermaand…

Sinaasappelolie: onze lievelingsolie voor december – en dit is waarom

Als zonnestralen een geur hadden, dan zouden ze ruiken naar sinaasappels. Je kunt dan ook blind vertrouwen op essentiële sinaasappelolie als je binnen enkele minuten een warme, gezellige sfeer wilt creëren in huis. Geen overbodige luxe in deze tijd van het jaar. Want in de decembermaand brengen we meer uren thuis door dan de rest van het jaar. En dan kun je er maar beter voor zorgen dat je huis een fijne plek is om te zijn. Aromatherapie kan daar bij helpen.

Essentiële olie en processen in je lijf

Sinaasappelolie is een super veelzijdige olie die niet alleen lekker ruikt, maar daadwerkelijk van invloed is op je mentale en fysieke toestand. Om dat te begrijpen volgt hier een mini-masterclass. Essentiële oliën zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen. Dit zijn moleculen waarmee soortgenoten al geurend communiceren om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). Het bijzondere aan essentiële oliën is dat ze niet alleen effect hebben op insecten, maar óók op mensen.

Geuren en de processen in je lijf

Je ademt essentiële oliën in via je neus (die meer dan 10.000 verschillende geuren kan herkennen). De binnenkant van je neus is vochtig. Deeltjes van de aromatische damp lossen hier in op en sturen signalen door naar je hersenen. De plek in je hersenen die alle binnenkomende geuren registreert staat in directe verbinding met de hypothalamus en je autonome zenuwstelstel. Via deze ‘snelweg’ zijn geuren (in)direct betrokken bij allerlei processen in je lijf. Van je ademhaling en de snelheid van je hartslag tot de productie van hormonen, darmperistaltiek en zelfs hongergevoel.

Essentiële sinaasappelolie

Sinaasappelolie behoort tot de klassiekers binnen aromatherapie en dat is niet voor niets. Om olie van de sinaasappel te krijgen, worden de schillen koud geperst. Om 1 liter van deze olie te produceren heeft men 200 kilo schillen nodig. Dan snap je gelijk hoe ongelooflijk veel plant power er in een klein flesje zit. Sinaasappelolie is een warme olie die je ziel voedt. Dat maakt ‘m tot de perfecte olie om sombere stemmingen te verdrijven en een geborgen sfeer te creëren. Je zult merken dat kinderen er dol op zijn.

Kalmerend effect

Sinaasappelolie werkt niet alleen opmonterend, maar heeft ook een kalmerend effect. Voel je je angstig? Besprenkel een tissue of zakdoek met 3 druppels olie en inhaleer als je angstige gevoelens voelt opkomen. Ook bij slapeloosheid biedt sinaasappelolie uitkomst. Sprenkel een paar druppels olie op een schoon wattenschijfje en leg het op je nachtkastje. Je zult zien dat je net iets makkelijker in slaap komt.

Je kunt sinaasappelolie op allerlei manieren gebruiken:

  • In een diffuser. Sinaasappelolie is een olie die goed samen gaat met andere oliën. Denk bijvoorbeeld aan citroenolie, eucalyptusolie, lavendelolie, sandelhoutolie en pepermuntolie. Maak dus vooral jouw eigen home blend.

  • Op je huid. Voor het creëren van een fijne massageolie kun je een paar druppels essentiële sinaasappelolie toevoegen aan een plantaardige ‘basisolie’ zoals amandelolie of jojobae olie. Aan 5 à 10 druppels essentiële olie per 10 ml plantaardige olie heb je over het algemeen voldoende. Sinaasappelolie verzacht kloofjes en ondersteunt de regeneratie van de huidcellen.

  • In bad (tip: meng 5 druppels sinaasappelolie en 5 druppels lavendelolie met een beetje melk, een lepeltje honing of een eetlepel zeezout. Voeg het mengsel toe aan een warm bad en binnen 15 minuten ben je super ontspannen)

  • Als smaakmaker, voeg bijvoorbeeld enkele druppels toe aan een smoothie of pannenkoeken beslag). Let wel: niet elk merk olie is zuiver genoeg voor oraal gebruik. Raadpleeg bij twijfel een expert.

Bron: Holistik.nl - Evelyn Van Hasselt

Vorige
Vorige

Wat zijn de voordelen van restorative yoga?

Volgende
Volgende

Craniosacraaltherapie: herstel van het lichaam via zachte drukbewegingen