Grote schoonmaak in je huidverzorging
Nog nooit hadden zoveel mensen huidproblemen. We smeren veel te veel en te vaak verzorgingsproducten die irriterende chemicaliën bevatten. Hoog tijd om orde op zaken te stellen. Pak er meteen ook al je favoriete producten bij en bekijk de ingrediënten. Dan kun je meteen beslissen wat je blijft gebruiken en waarvoor je beter een alternatief gaat zoeken.. Leg de verzamelde verzorgingsproducten open op tafel met de ingrediëntenlijst naar boven. Nu kan het echte speurwerk beginnen.
We zouden wel 100 ingrediënten kunnen opsommen die wij nooit zouden gebruiken. Hieronder sommen we kort de voornaamste ingrediëntengroepen op die je zeker en vast moet vermijden.
Schuimmakers
We moeten het eerlijk toegeven. We houden allemaal van schuim. Niets leuker toch dan als kind Sinterklaas-baarden maken in bad met de overvloedige hoeveelheid badschuim? Vaak hebben we pas het gevoel ‘echt proper’ te zijn, nadat we ons met schuim gewassen hebben. Niets is minder waar. Deze goedkope en agressieve detergenten drogen onze huid uit en doen haar meer kwaad dan goed.
HOE HERKEN JE DEZE IN DE INGREDIËNTENLIJST?
Alles wat eindigt op -sulfaat
Sodium laureth sulfate
Sodium laureth sulfoacetate
Cocamidopropyl betaïne
Bewaarmiddelen
Uiteraard zijn bewaarmiddelen nodig om verzorgingsproducten bacterievrij te houden. MAAR… Dit kan ook perfect op een natuurlijke manier. Dat laatste is iets wat velen vergeten zijn waardoor vaak gebruik gemaakt wordt van schadelijke, goedkope bewaarmiddelen die zelfs geassocieerd worden met kanker.
HOE HERKEN JE DEZE IN DE INGREDIËNTENLIJST?
Alles wat eindigt op -paraben: methylparaben, propylparaben, ethylparaben
Deze stoffen worden toegevoegd als conserveringsmiddel en beïnvloeden de hormoonhuishouding. Meer dan driekwart van de verzorgingsproducten bij de drogist bevat parabenen.
Phenoxyethanol
Methylcloroisothiazolinone
Methylisothiazolinone
Aclohol
Potassium sorbate
Sodium benzoate
Polyethyleenglycol en polysorbaten
Deze stoffen worden toegevoegd aan verzorgingsproducten opdat het water en de olie goed gemengd blijven. Ze zijn echter afkomstig uit de petroleumindustrie en kunnen soms de kankerverwekkende stof dioxaan bevatten.
HOE HERKEN JE DEZE IN DE INGREDIËNTENLIJST?
PEG (+ nummer)
Op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. Niet alle PEG is schadelijk: De basis van PEG is vaak een natuurlijke olie die wordt gesynthetiseerd tot emulgator. Bij dit proces kan 1.4-dioxaan ontstaan, een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker. Ongeveer de helft van de verzorgingsproducten met PEG bevat 1.4-dioxaan. Dit staat helaas niet op de verpakking en daarom is het raadzaam PEG te vermijden.Polysorbate (+ nummer)
Propylene Glycol
Helpt de huidvochtigheid te verhogen en werkzame stoffen de huid binnen te dringen. Maar deze stof heeft een hoog ‘allergiepotentieel’, wat betekent dat steeds meer mensen hier allergisch op reageren. Niet te verwarren met Butylene Glycol, dit is een lichaamseigen stof met dezelfde werkzame eigenschappen die je niet hoeft te vermijden.
Phenoxyethanol
Giftig en zeer schadelijk, daarom tot maximaal 1% toegestaan. Helaas zit deze stof in zoveel producten die dagelijks gebruikt worden, dat je makkelijk een schadelijke dosis opsmeert. Deze stof staat in de top 10 van meest voorkomende allergieën en kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
Carbomer en acrylaten
Wij noemen ze ook wel de ‘magische middelen’ van de cosmetica industrie. Ze kunnen grote hoeveelheden water omzetten tot een gel of crème. Op deze manier kunnen cosmeticabedrijven op een extreem goedkope manier crèmes maken. Je denkt nu misschien: water, dat kan toch niet zo slecht zijn? Water is goed om te drinken, maar het hoort gewoon niet thuis in verzorgingsproducten en het is pure afzetterij. Deze middelen zijn dus echt kleine, overbodige bedriegertjes die bij heel wat mensen allergieën veroorzaken.
HOE HERKEN JE DEZE IN DE INGREDIËNTENLIJST?
Carbomer
Alles wat eindig op -acrylaat
DEA
Water: mag zeker niet helemaal vooraan* in de ingrediëntenlijst staan en liefst helemaal niet
*ingrediënten die vooraan in de lijst staan, zitten er het meest in
Minerale oliën en siliconen
Op korte termijn geven deze stoffen een fijn en zacht huidgevoel, maar wat ze eigenlijk doen is de huid verstoppen waardoor de huid niet meer kan ademenen. Je kan het vergelijken met het ‘labello-effect’ waarbij je huid echt verslaafd wordt aan de stoffen en steeds droger en droger wordt.
Helaas staan siliconen vaak ook niet letterlijk op de verpakking. Vermijd dimethicone, cyclomethicone en simethicone. Deze stoffen ‘doen’ niets voor je huid.
HOE HERKEN JE DEZE IN DE INGREDIËNTENLIJST?
Mineral oil
Petrolatum
Paraffinum
Liquidum
Dimethicone
Alles wat eindigt op -cone
Cera microcristallina
Isoparrafin
Parfum en kleurstoffen
Oké, het is leuk wanneer een product een lekkere geur en een mooi kleurtje heeft. Parfum kan echter irriterend zijn en in combinatie met de zon bruine vlekjes veroorzaken.
Daarom werkt Rainpharma uitsluitend met zuivere essentiële oliën uit planten, kruiden en vruchten.
Een product zonder parfum is het veiligst, want een kleinere kans op allergische reacties of schadelijke stoffen. In synthetisch parfum kunnen bijvoorbeeld ftalaten zitten. Deze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Maar ook essentiële oliën kunnen synthetisch zijn en allergische reacties veroorzaken. Liever wel een lekker geurtje? Als de olie puur natuur is, staat er letterlijk gecertificeerde biologische essentiële olie op de verpakking. Deze is dan vrij van schadelijke stoffen. Maar let op: ook biologische essentiële olie kan heftig zijn voor de (baby-)huid.
HOE HERKEN JE DEZE IN DE INGREDIËNTENLIJST?
Parfum
Cl (+ nummer)
Een schone lei?
Het kan zijn dat je even verschoten bent van wat je net allemaal hebt ontdekt. Gelukkig is verandering mogelijk! Wil je gaan voor een volledig natuurlijke aanpak en je huid het grootste cadeau in jaren bezorgen? Klik dan hier voor meer informatie over onze natuurlijke huidzorg.
Direct actie? Plan een afspraak bij Inner Tree. Zo kan je kritisch beslissen wat je wel en niet wil smeren.