Huidvlekjes voorkomen is altijd beter</a>
De verschillende soorten vlekjes
Bruine vlekjes worden veroorzaakt door de overproductie van melanine in je huid. Melanine is het pigment dat je huid, haar en ogen hun kleur geeft, en wordt geproduceerd door cellen die bij wijze van spreken als sponzen zonlicht opzuigen. Hoe meer onze huid wordt blootgesteld aan ultraviolet (UV), hoe meer die sponzen verzadigd raken, waardoor bruine vlekjes ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans dat je huid al schade opliep door de zon en hoe groter de kans op bruine vlekjes. Daarom worden ze ook vaak ouderdomsvlekjes genoemd. Die verschijnen vanaf ongeveer 40 jaar, en vooral op het gezicht, het decolleté, de schouders en de handen.
Ook hormonale veranderingen kunnen bruine vlekjes veroorzaken. Zo krijgen veel vrouwen tijdens een zwangerschap last van een zwangerschapsmasker, wat een verdonkering geeft van de huid op de bovenlip, het voorhoofd en de wangen. Ook vrouwen die anticonceptiepillen nemen, kunnen de vlekken opmerken. En soms is het gewoon te wijten aan veranderingen in het oestrogeen- en progesterongehalte die in een ‘normale’ menstruatiecyclus plaatsvinden.
Daarnaast kunnen ook bruine of rode vlekjes verschijnen waar huidirritaties waren of waar de huid gekwetst was, door acne of een litteken bijvoorbeeld. Deze hyperpigmentatievlekken duiken vooral op op de T-zone, waar acne voorkomt.
Wat kan je tegen de vlekjes doen?
Allereerst is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Smeer dan ook altijd zonnecrème 30 minuten voor je in de zon komt, bij voorkeur met een factor 30 of 50, en breng elke twee uur een nieuwe laag aan. Ook als je uit het water komt, en zelfs met een waterbestendige crème. Kijk zeker of je product tegen UV-A beschermt, want dat zijn de stralen die je huid sneller doen verouderen. Tijdens een zwangerschap of een periode van hormonale veranderingen (bijvoorbeeld bij een fertiliteitstraject) is dit alles nog extra belangrijk.