Mooi haar na je 40e? Deze 7 holistische tips maken het verschil
Je haardos staat achterin de rij als het gaat om het opnemen van gezonde voedingsstoffen. Vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen gaan namelijk éérst naar je organen. Alleen als er van al dat goeds iets overblijft, vinden nutriënten hun weg naar de uiteinden van je lichaam waaronder je haar. Zodra je de 40 bent gepasseerd komt er een extra kink in de kabel. Onder invloed van hormonen wordt je haar namelijk dunner en grijzer. Hoewel Moeder Natuur zich lastig om de tuin laat leiden, zijn er sluiproutes om je haar in goede conditie te houden. Kijk maar eens naar deze 7 holistische tips.
Mooi haar na je 40e?
Om te begrijpen hoe je haren verouderen is het van belang om de link te leggen met hormonen. Een hoofdrol is weggelegd voor het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen is een verzamelnaam, er circuleren circa twintig typen oestrogenen in je lichaam. De drie belangrijkste oestrogenen zijn oestradiol, oestron en oestriol. Deze stofjes worden voornamelijk in je eierstokken gemaakt, maar ook je bijnieren en vetcellen zijn betrokken bij de productie.
Oestrogeen
Oestrogeen heeft allerlei functies in je lichaam. Het hormoon houdt rimpels buiten de deur, zorgt voor soepele gewrichten en dirigeert vet naar je heupen in plaats van je buik. Daarnaast houdt oestrogeen je haar in goede conditie. Vanaf ongeveer je 35e levensjaar begint de productie van oestrogeen echter te dalen. En rond je 40e begin je dat te zien. Ook aan je haar. Door de daling van het oestrogeenniveau delen haarcellen zich namelijk minder makkelijk. Hierdoor wordt er minder sterk haar gemaakt en ligt een weelderige bos met het klimmen van de jaren steeds iets verder buiten handbereik.
Grijs haar
Waar oestrogeen van invloed is op de kwaliteit van je haar, speelt het enzym catalse een rol bij de kleur. Je haarkleur wordt bepaald door melanine. Dit is het pigment dat kleur geeft aan je haar. Het enzym catalase beschermt melanine tegen het afvalproduct waterstofperoxide dat in de haarschacht ontstaat. Als je ouder wordt neemt de productie van catalase af waardoor waterstofperoxide vrij spel krijgt. Hierdoor neemt de concentratie van melanine in het haar af en kleurt het grijs. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit (kleurloos). De gemiddelde leeftijd waarom de eerste grijze haren verschijnen ligt tussen de 30 (bij mannen) en 35 jaar (bij vrouwen). Wetenschappers werken met man en macht aan een middel om catalase te stimuleren of na te bootsen, maar vooralsnog is er geen kruid gewassen tegen grijs worden. Hoewel… In China denkt men daar anders over. Maar daarover straks meer.
7 holistische tips voor mooi haar na je 40e
Hoewel het knap lastig is om Moeder Natuur om de tuin te leiden, zijn er manieren om je haar in goede conditie te houden. Ook na je 40e. Deze 7 tips van Holistik hoofdredacteur Evelyn (46) helpen je op weg:
1. Zorg dat je voldoende biotine en zink binnenkrijgt
Wil je mooie, glanzende lokken? Dat is het belangrijk om voldoende biotine (vitamine B8) en het mineraal zink binnen te krijgen. Biotine is een stofje dat een gezonde haargroei stimuleert. Om genoeg biotine binnen te krijgen is het slim om proteïnerijke voeding te eten zoals vlees, vis en eieren (met name de dooier). Eet je vegetarisch of veganistisch? Ook door het eten van noten (vooral hazelnoten, amandelen en pinda’s) kun je wat extra biotine binnen krijgen. Voor een overkill hoef je niet zo bang te zijn, een teveel aan biotine plas je namelijk uit. Heb je last van haaruitval? Zink is een mineraal dat haaruitval kan verminderen. Je krijgt zink binnen via vlees, kaas, graanproducten, noten of schaal- en schelpdieren. Oesters zijn ware zink-bommetjes.
2. Zorg goed voor je bloed
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde kun je mooi haar niet los zien van je organen en lichaamsvloeistoffen. Of je haar mooi glanst en goed gehydrateerd is, hangt samen met de hoeveelheid bloed in je lichaam en de kwaliteit daarvan. Als er onvoldoende bloed door je lichaam stroomt, gaat het eerst naar de organen die het ‘t hardst nodig hebben. Alleen het laatste beetje bloed wordt dan ‘gereserveerd’ voor je haargroei. Om die reden hebben mensen met bloedarmoede vaak ook last van haaruitval. De sleutel voor een mooie, volle bos haar ligt volgens Chinezen dus bij je bloed. Maar hoe zorg je er voor dat je bloed optimaal kan stromen? Quick fixes zijn er helaas niet, maar een paar geheime ingrediënten wél. Zo eten Chinese vrouwen die mooier haar willen zwart sesamzaad en walnoten. Ook moerbeien (vers of gedroogd) hebben een gunstig effect op je bloed.
3. Houd stress binnen de perken
Dat je haar uitvalt is een natuurlijk proces. Je verliest gemiddeld ongeveer 50 tot 150 haren per dag. Maar wat te doen als het veel meer haren zijn dan dat? Vaak begint haaruitval bij een hormonale disbalans. En in veel gevallen kun je er zelf iets aan doen. Bijvoorbeeld door stress binnen de perken te houden. Onder stress produceren je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol. En dat blijft door de slechte doorbloeding van de hoofdhuid lang aanwezig en komt ook in het talg terecht in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan de haarwortels beschadigen waardoor de betreffende haar kan afsterven. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en probeer het probleem aan te pakken bij de bron.
4. Zwavelrijke en eiwitrijke voeding voor sterk en gezond haar
Om sterk en gezond haar te creëren heeft je lichaam de juiste bouwstenen nodig. Haar bestaat uit keratine, wat op zijn beurt weer uit het eiwit cysteïne bestaat. Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft en daarom kun je het beste kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals broccoli, kool (chinese kool, bloemkool, boerenkool), knoflook, uien, spruiten en prei. Het essentiële aminozuur lysine is ook een belangrijk stofje. Het wordt beschouwd als één van de belangrijkste aminozuren voor het haar omdat het stofje de opname van zink en ijzer verbetert. Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis en tempeh bevat relatief veel lysine. Daarnaast zitten noten, zaden, quinoa en boekweit ook vol met dit nutriënt. Fijn als je vegetarisch of veganistisch eet.
5. 100 borstelslagen per dag
Mijn grootmoeder hield haar haren tot op hoge leeftijd mooi en glanzend met 100 borstelslagen per dag, 50 in de ochtend en 50 voor het slapengaan. Je hoofdhuid maakt namelijk natuurlijke oliën (talg) aan. Door je haar te borstelen zorg je ervoor dat de olie wordt verspreid over de rest van het haar. Het beste resultaat krijg je met een borstel gemaakt van zwijnenhaar. Deze haren hebben dezelfde schubbenstructuur als je eigen haar. Daardoor zijn de borstelharen in staat overtollige talg op te nemen en te verdelen over je haar, tot in de (droge) punten.
6. Boost je haar met erwtenscheuten
Heb je wel eens van Anagain gehoord? Dit is een organisch extract afkomstig uit erwtenkiemen. Het zit boordevol eiwitten, B-vitamines en vezels. Samen met biotine is dit precies wat je nodig hebt om je haargroei een boost van binnenuit te geven. Het supplement Kerabelle combineert het beste van twee werelden door Anagain en biotine samen in een capsule te stoppen. De werking van Kerabelle is wetenschappelijk bewezen. In een klinische studie werd aangetoond dat het supplement bijdraagt aan een toename van 78% van de haargroei. Bovendien merkte 86% van de gebruikers een significante verbetering van het uiterlijk van hun haar op. Je hoeft de capsules niet het hele jaar door te gebruiken, maar kan als kuur van 3 maanden. Het duurt ongeveer 6 weken voor je echt resultaat voelt en ziet dus geef niet te snel op.
7. Masseer je hoofdhuid
Het is ook belangrijk om je hoofdhuid liefde te geven. Een goed doorbloede hoofdhuid zorgt namelijk voor een betere haargroei. Zo kan een hoofdhuid massage met (of zonder) een scalp brush een wereld van verschil maken voor je lokken. Een scalp brush is een handige tool die je hoofdhuid masseert én reinigt. Bovendien is het een fijn selfcare ritueel met een stress verlagende werking. De massage tool kan haaruitval verminderen doordat je hiermee de bloedcirculatie stimuleert en je hoofdhuid schoonmaakt. Wil je je massage naar een volgend niveau tillen? Druppel dan een paar druppels rozemarijn olie op je hoofdhuid voordat je met masseren begint. De olie is een van de beste voor volume, groei en haardikte. De olie verbetert namelijk de bloedcirculatie op je hoofdhuid. De antioxidanten in rozemarijn olie versterken bovendien de haarfollikels en beschermen tegen schade. Tip: Gebruik rozemarijn olie om ‘lege plekjes’ in je wenkbrauwen te behandelen.
Bron : Forever 39 - Check je houdbaarheid