Innertree

View Original

Magnesium speelt een rol in veel processen in je lijf</a>

Zo draagt dit mineraal bij aan gezonde spieren en botten, is het onmisbaar voor het vrijmaken van energie uit je voeding, zorgt het voor een goed geheugen en concentratievermogen, ondersteunt het de overdracht van zenuwprikkels en helpt het je spieren en zenuwen ontspannen. Vanwege dit laatste staat magnesium ook wel bekend als het ‘anti-stressmineraal’.

Hoe merk je een tekort?

Als je een magnesiumtekort hebt, kun je last krijgen van verschillende gezondheidsklachten:

Vermoeidheid en lusteloosheid

Voel je je al langere tijd uitgeput? Stress, te weinig of slecht slapen, onvoldoende tijd nemen voor ontspanning en overmatig piekeren zijn voor de hand liggende oorzaken. Maar het kan ook zijn dat je onvoldoende magnesium binnenkrijgt. Magnesium is namelijk essentieel voor de energiehuishouding van je lichaam. Als er onvoldoende magnesium beschikbaar is, kan dat je energieproductie afremmen.

Stress en stemmingswisselingen

Stress is helaas niet altijd te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je lichaam er zo goed mogelijk mee omgaat. Magnesium speelt een belangrijke rol in de regulatie van de ‘blije’ hormonen dopamine en serotonine en heeft invloed op de manier waarop jouw lichaam reageert op stress. Een magnesiumtekort betekent bijvoorbeeld ook een lager niveau van serotonine, waardoor je last kunt krijgen van stemmingswisselingen. Uit onderzoek blijkt dat magnesium geschikt is bij het bestrijden van milde tot matige depressies. 

Chronische ontstekingen

Magnesium is nodig voor het voorkomen en bestrijden van ontstekingen in je lichaam. Heb je een tekort, dan kunnen chronische ontstekingen zich bijvoorbeeld manifesteren en uiten als gloeiende of gezwollen plekken in je lijf, een algeheel gevoel van vermoeidheid of onverklaarbare pijntjes.

Ook hoofdpijn en migraine, rusteloze benen en spierkrampen, menstruatiepijn en PMS, koude handen en voeten en een laag libido worden gelinkt aan een magnesiumtekort. Op de lange termijn kan te weinig magnesium leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als hartritmestoornissen. 

Zo krijg je voldoende magnesium binnen

Hoewel je lichaam het mineraal hard nodig heeft, maak je zelf geen magnesium aan. Zorg er dus voor dat je voldoende voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan magnesium. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 350 miligram magnesium voor mannen en 300 miligram voor vrouwen.

Vooral noten en zaden zijn een goede bron. Neem bijvoorbeeld elke dag een handje paranoten, walnoten, cashewnoten of amandelen als tussendoortje en bestrooi je ontbijtje of salade met chiazaad, pompoenpitten of lijnzaad. Ook in volkoren granen (zoals zilvervliesrijst), vis, melkproducten, peulvruchten, sojaproducten als tofu en tempeh en groene bladgroenten (vooral spinazie) zit magnesium. Ben je meer een zoetekauw? Kies dan voor bananen, gedroogde abrikozen en vijgen of – zo af en toe – een stukje pure chocolade.

Lukt het je niet om voldoende magnesium via je voeding binnen te krijgen, dan kun je kiezen voor een supplement. Overleg hierover, vooral als je klachten hebt, bij voorkeur met een arts.


bron : Happinez : tekst van SANNE EVA DIJKSTRA