Innertree

View Original

Intermittent fasting: dít gebeurt er in je lijf als je 6 uur (of langer) niet eet

Vasten is al zo oud als de mensheid en maakt nog altijd onderdeel uit van vele religies. Er zijn allerlei manieren om vasten in je leven te integreren. Je zou er voor kunnen kiezen om elke dag zes uur achter elkaar niet te eten, bijvoorbeeld tussen 10.00 en 16.00 uur. Maar wat gebeurt er dan precies in je lijf als je aan intermittent fasting (periodiek vasten) doet?

Intermittent fasting: dit gebeurt er in je lijf als je 6 uur niet eet

Vroeger, toen er nog geen koelkast of supermarkt bestond, moesten we veel moeite doen om over voedsel te beschikken. Voldoende eten vinden om te kunnen overleven was onze belangrijkste prioriteit. En afhankelijk van de seizoenen, omgeving en onze vindingrijkheid leefden we in tijden van overvloed en schaarste, iets waar onze genen nog steeds op ingesteld zijn.

Intermittent fasting

Intermittent fasting betekent dat je jouw lichaam gedurende een bepaalde periode van voeding onthoudt. Dat kan een paar uur zijn, maar ook een hele dag. Vanaf 1943 is er aardig wat onderzoek gedaan naar de impact van vasten op onze gezondheid. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was voedsel immers erg schaars en zaten mensen vaak lange tijd zonder eten. Tegenwoordig is voedsel op elke straathoek te krijgen en snaaien we ongemerkt vaak de hele dag door. Maar is met (grote) tussenpozen eten eigenlijk niet veel gezonder?

Gewicht verliezen door intermittent fasting

Veel mensen starten met periodiek vasten (intermittent fasting) omdat ze gewicht willen verliezen. En mits op de juiste manier toegepast is deze methode heel effectief om op een verantwoorde manier af te vallen. Niet alleen doordat je per saldo minder calorieën tot je neemt, maar ook doordat je lichaam over zal stappen naar een betere vetverbranding. Wanneer je lichaam leert om vetten als energiebron aan te spreken heeft dat niet alleen een positief effect op je lichaamssamenstelling, maar ook op je energie.

Drie energiebronnen

Je lichaam kent 3 energiebronnen: suikers, vetten en eiwitten. Suikers zijn vooral bedoeld voor snel beschikbare energie; bij acute stress of inspanningen met een hoge hartslag. Het nadeel is dat er maar kort gepresteerd kan worden op suikerverbranding, de voorraad is snel uitgeput. Vetten daarentegen leveren ons lichaam lange termijn energie. Met deze energievoorraad kun je weken vooruit. Dus ook bij energietekort, chronische vermoeidheid of andere vermoeidheidsklachten is het belangrijk om het lijf weer te leren hoe het kan overstappen naar een optimale vetverbranding. Periodiek vasten is de perfecte manier daarvoor.

Versterken immuunsysteem

Naast een betere vetverbranding heeft vasten nog een aantal bewezen gezondheidsvoordelen. Door af en toe met korte periodes niet of weinig te eten versterk je jouw immuunsysteem. Het is een ‘reset’ voor je lichaam waarbij je je hele systeem kunt ‘verjongen’. Je lichaam gaat zich in tijden dat er geen voeding verwerkt hoeft te worden, richten op herstelwerkzaamheden zoals het repareren van cellen en het weer in balans brengen van hormonen. Oude, beschadigde of slecht werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam, nieuwe cellen worden aangemaakt. Vasten is dus een soort grote schoonmaak in je systeem.

Groei hersencellen

Een ander belangrijk positief effect van vasten is een versnelde groei van hersencellen. Vasten verbetert je gemoedstoestand en beschermt je brein tegen dementie en mentale achteruitgang door veroudering. Het kan zelfs een grote rol spelen in het voorkomen en afremmen van ziektes zoals alzheimer doordat het een verhoogde productie van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) op gang brengt. Dat is een eiwit dat stamcellen stimuleert tot het vormen van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus, het gebied in de hersenen dat te maken heeft met geheugen en leren.

Meer benefits van intermittent fasting

Naast al deze voordelen zijn er nog veel meer benefits zoals betere spieropbouw, verjonging en mogelijke verlenging van je leven. Dit komt doordat vasten zorgt voor een spectaculaire stijging van de productie van HGH; menselijk groeihormoon. HGH staat ook wel bekend als het ‘fitness‘-, ‘verjongings’- of vetverbrandingshormoon, omdat het zorgt voor een betere vetverbranding en meer spieropbouw.


Bron : Evelyn Van Hasselt - Holistik.nl