Intermittent fasting: dit is waarom het zo gezond is
Je mond minimaal een paar uur achter elkaar hermetisch afsluiten voor elke vorm van voeding. Dat is zo’n beetje wat ‘intermittent fasting’ inhoudt. Maar waarom zou je het doen? En wat maakt het zo gezond?
Intermittent fasting: dit is waarom het zo gezond is
Intermittent fasting betekent dat je je lichaam gedurende een bepaalde periode van voeding onthoudt. Dat kan een paar uur zijn, maar ook een hele dag. Vanaf 1943 is er aardig wat onderzoek gedaan naar de impact van vasten op onze gezondheid. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was voedsel immers erg schaars en zaten mensen vaak lange tijd zonder eten. Tegenwoordig is voedsel op elke straathoek te krijgen en snaaien we ongemerkt vaak de hele dag door. Maar is met (grote) tussenpozen eten eigenlijk niet veel gezonder?
Groeihormoon
Dat vasten een aantal voordelen heeft, valt niet te ontkennen. Het grootste pluspunt van (langdurig) vasten is dat je lijf niet constant aan de slag hoeft met het verwerken van nieuw binnen gekomen voedsel. Daardoor kunnen er tussen de eetmomenten door allerlei biochemische en moleculaire processen op gang komen. Op het moment dat je gedurende een langere periode stopt met eten, krijgt bijvoorbeeld de productie van groeihormoon een boost. Dit hormoon helpt bij de reparatie en groei van cellen en weefsel. Daarnaast ondersteunt groeihormoon je lichaam bij het verbranden van energie uit vetreserves. Concreet betekent dit dat vasten je kan helpen bij het afvallen.
Fat adapted
Het schrappen van tussendoortjes heeft nog een voordeel. Als je de hele dag loopt te grazen, is je lichaam continue bezig om suikers te verbranden. Na verloop van tijd ‘vergeet’ je lijf hoe het vetten moet verbranden. Je schijnt dit patroon te kunnen doorbreken door om de dag te gaan vasten. Op die manier leert je lichaam om vet te verbranden en word je weer ‘fat adapted’ zoals wetenschappers dat noemen.
Gebit
Als je intermittent fasting probeert, maak je ook je gebit blij. Elke keer als je iets eet of drinkt – al is het maar een cherrytomaatje – ontstaat er namelijk een zuur milieu in je mond en stijgt de ph-waarde gedurende 30-45 minuten. Na deze tijd is de ph-waarde weer neutraal en kunnen je tanden herstellen of remineraliseren. Ook voor die stralende glimlach is het dus aan te raden om het aantal eet- en drinkmomenten op een dag te beperken. Water en thee kun je overigens wel de hele dag door drinken.
Vormen van vasten
Enthousiast geworden over vasten, maar geen idee waar je moet beginnen? Hieronder vind je een aantal gangbare schema’s. Gaat een schema volgen je een stap te ver? Kies dan voor de meest eenvoudige vorm van vasten en probeer het aantal eetmoment op een dag te beperken tot maximaal 5. Als dat je goed bevalt, kun je altijd kijken naar intensievere vormen van vasten.
Zes uur per dag vasten: vasten van 10.00 uur – 16.00 uur of van 12.00 uur -18.00 uur
Vijf uur per dag eten: in één aaneengesloten periode van 5 uur eten, bij voorkeur van 17.00 uur -22.00 uur
Eén maaltijd per dag: je eet slechts één maaltijd per dag en drinkt ernaast water en kruidenthee
Gematigd vasten: je vast een of enkele dagen per week. Op de vastendagen mag er gegeten worden, maar de totale calorie inname is zeer laag. Velen ‘eten’ met behulp van groene smoothies
Twee dagen per week vasten: het is de bedoeling dat je twee dagen achter elkaar vast, waarbij wel gegeten mag worden mits je onder de 500 (vrouwen) calorieën of 600 (mannen) per dag blijft. De overige dagen mag je echter eten wat je wilt.
Om de dag vasten: afwisselend 24 uur doorlopend eten en 24 uur vasten