Helpen antirimpelcrèmes echt?
Ja, maar dan moet de antirimpelcrème wel bepaalde bestanddelen bevatten die helpen tegen huidouderdomsverschijnselen.
Ook is het goed om te weten dat niet alle tekenen van huidveroudering voorkomen of behandeld kunnen worden met cosmetica.
Bestanddelen die helpen tegen huidveroudering
Een goede antirimpelcrème hoeft niet duur te zijn, maar moet wél (een of meer van) deze bestanddelen bevatten:
zonnefilters tegen zowel UVA- als UVB-stralen (naast het vermijden van directe blootstelling aan de zon)
hydraterende bestanddelen, zoals
carboxymethylcellulose
vette basissen zoals vaseline, lanoline, vloeibare paraffine, etc.
filmvormende stoffen zoals collageen, glycosaminoglycanen en chitine voor een beschermende laag op de huid
bevochtigers zoals glycerol (drie tot tien procent), sorbitol (drie tot tien procent), propyleenglycol (tot vijf procent)
bestanddelen zoals ureum (twee procent voor het gelaat), vaak in combinatie met melkzuur
hyaluronzuur bindt grote hoeveelheden vocht en vult rimpels op. Het wordt ook gebruikt in fillers. Het effect is tijdelijk en het zal niet alle rimpels wegnemen.
bestanddelen die de verdamping van water via de huid verminderen zoals collageen, elastine, lipoproteïnen, polypeptiden en glycosaminoglycanen maken de huid gladder waardoor rimpels minder zichtbaar worden
retinoïden zoals vitamine A-zuur en retinal stimuleren onder andere de elasticiteit (door aanmaak van collageen), verminderen de oppervlakkige rimpels en maken ouderdomsvlekken lichter. (Vermijd dit bestanddeel tijdens je zwangerschap aangezien het gevaarlijk kan zijn voor de ontwikkeling van de baby.)
bestanddelen tegen hyperpigmentatie zoals hydroquinone (niet vrij verkrijgbaar), ascorbinezuur, azelaïnezuur en alfa-hydroxyzuren (eventueel in de vorm van een peeling).
Bestanddelen die níet helpen tegen huidveroudering
Cosmeticafabrikanten voegen ook vaak bestanddelen toe aan een antirimpelcrème die niet (bewezen) helpen tegen huidveroudering. Dat zijn onder andere deze:
Klassieke gels (bijvoorbeeld op basis van carbopol) werken eerder uitdrogend aangezien ze geen werking meer hebben als het water uit de gel verdampt is.
Antioxidanten (bijvoorbeeld vitaminen A, C, E en K, flavonoïden, polyfenolen) voorkomen dat agressieve factoren van buitenaf, zoals uv-licht en tabak, schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. Daarom worden ze ook ingezet in cosmetica om het huidverouderingsproces tegen te gaan. Er is alleen nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat ze ook werken op de huid.
Fyto-oestrogenen, zoals isoflavonoÏden en lignanen, zijn plantaardige stoffen die lijken op oestrogenen. Deze stoffen hebben nog geen aangetoonde meerwaarde in cosmetica.
Bron :
Medicijnwijzer is een handleiding voor verantwoord medicijngebruik en een goede gezondheid.
Annelies Vanderlinden heeft jaren ervaring als apotheker, en in Medicijnwijzer legt zij in gewonemensentaal uit hoe geneesmiddelen precies werken.