Innertree

View Original

Gezondheid van binnenuit

Houd jij er ook zo van om je lichaam goed te verzorgen? Om fijne verzorgingsproducten te gebruiken om je nagels, haar en huid mooi te maken? En om kleding te dragen die je mooi vindt, waar je je goed in voelt? Dan ben je niet de enige. We houden er eigenlijk stiekem allemaal van.

En natuurlijk is het fijn om er van buiten goed uit te zien, maar uiteindelijk is het onze gezondheid van binnenuit die bepaalt hoe we ons voelen en wat we uitstralen.

JE BENT WAT JE EET is een slogan die vaak wordt genoemd en dat is niet voor niets. Als je ongezonde dingen in je lichaam stopt, zal je dat merken. Niet alleen aan je gewicht, maar ook aan je gemoedstoestand, je gezondheid, je energie en je huid.

Omdat je lichaam je meest kostbare bezit is en het zoveel voor je doet, is het van groot belang om te leren wat de juiste brandstof is om erin te stoppen. Als je dat weet en doet, kan het optimaal z’n werk doen van binnen, zodat jij kan stralen van buiten.

Je zal afvallen als je overgewicht hebt, je zal je vrolijker voelen als je je down voelde en je zal meer energie hebben als je weinig energie had.

Welke voeding is belangrijk om een goede gezondheid van binnenuit te creëren?

Om de juiste keuzes te maken is het belangrijk dat je:
• Respect hebt voor je lichaam;
• Naar je lichaam leert luisteren door bewust te ontdekken hoe je lichaam werkt;
• Leert inspelen op de signalen die je lichaam je geeft;
• Eten gebruikt om je lichaam te voeden en niet voor andere doeleinden.

We hebben een aantal punten op een rijtje gezet die een belangrijke rol spelen bij het creëren van een goede gezondheid van binnenuit waarmee je aan de slag kunt.
Ieder lichaam is verschillend dus ontdek zelf wat ze voor jou kunnen betekenen.

Optimaliseer je darmen.
Als mens draag je een ontelbare hoeveelheid darmbacteriën met je mee.

De darmen worden ook wel je tweede hersenen genoemd.
Er gebeurt dan ook heel veel in de darmen:
• Ze nemen voedingsstoffen op;
• Ze verteren je voedsel;
• Ze zetten neurotransmitters om;
• Ze zijn een adviseur voor de hersenen;
• Ze zijn een belangrijk deel van het immuunsysteem;
• Ze beschermen je tegen ziekten.

Erg belangrijk dus dat ze goed functioneren! Als je darmen goed functioneren, is de kans groot dat jij je je energiek en fijn voelt. Het westerse dieet waar we mee opgegroeid zijn, bevat echter veel gluten, tarwe en ook lactose en caseïne waar de meeste darmen niet heel blij van worden. Veel mensen hebben daardoor vele vage klachten zoals moeheid, buikpijn, een wisselende stoelgang, opgezette buik, winderigheid en huidproblemen.

Voor gezonde darmen is het van groot belang om:

• Gluten en tarwe zoveel mogelijk te vermijden. Laat producten als brood, rijst, pasta, aardappelen, crackers, ontbijtgranen en bewerkte producten met geraffineerde suikers zoveel mogelijk staan.
• Het gebruik van zuivel te minimaliseren. Drink liever geen melk en gebruik met mate (witte) kaas en yoghurt.
• Veel vezels binnen te krijgen. Deze zitten in groenten, fruit, peulvruchten, psylliumvezels, lijnzaad, noten. Voeg die dagelijks aan je eetpatroon toe. Of extra toevoegen door Fiber Powder te gebruiken van RainPharma.
• Voldoende water te drinken. Het liefst 1,5 liter per dag.
• Gevarieerd te eten. Zorg ervoor dat je verschillende soorten voedingsmiddelen eet. Wissel vooral ook af met groenten en fruit soorten.
• Regelmatig gefermenteerde producten aan onze voeding toevoegen zoals miso, kefir, kombucha, zuurkool, augurk kimchi, Griekse yoghurt, natto en tempeh. Deze producten bevatten levende darmbacteriën waar jij je darmen erg blij mee maakt.
• Eventueel af en toe een probiotica-supplement te gebruiken als je merkt dat je een moeizame stoelgang hebt.
• Dagelijks 12-16 uur per dag niet te eten om de darmen rust te geven. (intermitterend vasten)

Gebruik voldoende gezonde omega 3-vetten

Vetten zijn jarenlang negatief in de media geweest. Je zou er dik van worden en daarom zijn veel mensen gaan denken dat ze vetarme producten moesten eten. Gelukkig is er in de afgelopen jaren meer bekendheid gekomen rondom vetten en hebben we geleerd dat transvetten die je vindt in bewerkte en gefrituurde producten inderdaad ongezond zijn, maar dat er ook gezonde vetten in natuurlijke voeding zitten. Deze gezonde vetten zijn onder andere de omega 3-vetzuren. Omega-3 is een verzamelnaam voor een aantal vetzuren die belangrijk zijn voor vele processen in het lichaam. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid en ondersteunen bovendien de vetverbranding.

Een aantal andere voordelen van voldoende omega 3-vetzuren zijn:
• Dat ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen;
• Dat ze het HDL-cholesterol verhogen. Dit type cholesterol is een soort reinigingsmiddel voor de bloedvaten. Vuil dat in de aderen blijft plakken, wordt door dit cholesterol afgevoerd naar de lever;
• Dat ze de vorming van bloedproppen tegengaan en de bloeddruk verlaagt bij mensen met een te hoge bloeddruk;
• Dat ze ontstekingsremmend zijn;
• Dat ze de botten en gewrichten versterken;
• Dat ze tegen angststoornissen en depressies werken.

Het lichaam kan zelf geen omega-3 aanmaken. Het is dus heel belangrijk om deze vetzuren via je voeding binnen te krijgen. Daarom worden ze ook wel essentiële vetzuren genoemd. Wij kunnen namelijk alleen over de gezondheidsvoordelen van omega-3 beschikken als we er voldoende van binnenkrijgen. Veel mensen krijgen er niet voldoende van binnen en dat komt niet ten goede aan onze gezondheid.

Als je een goede gezondheid van binnenuit wilt creëren, is het dus belangrijk dat je extra aandacht besteed aan omega 3-vetzuren. De belangrijkste omega 3-vetzuren zijn:
• ALA: alfa-linoleenzuur
• EPA: eicosapentaeenzuur
• DHA: docosahexaeenzuur

Natuurlijke bronnen van omega 3 zijn vette vissoorten zoals haring, makreel, zalm, sardines. Ook zitten deze vetzuren in eieren, lijnzaad en chiazaad. Je doet er daarom goed aan om bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig aan je eetpatroon toe te voegen. Het liefst dagelijks wat zaden en drie keer per week vette vis. De orthomoleculaire voedingssupplementen Ultra Omega 3 en Omega Zen van RainPharma kunnen als extra bron ingezet worden. Een schone visolie of algenolie kan je ook op een makkelijke manier helpen aan voldoende vetzuren. Zo weet je zeker dat je voldoende binnenkrijgt. Je zal merken dat je weerstand en gemoedstoestand verbeteren, dat je lekkerder slaapt en dat je over het algemeen beter in je vel zit als je voldoende van deze vetzuren binnenkrijgt.

Drink genoeg water

Dit is misschien een inkoppertje, maar er zijn nog veel mensen die hier te weinig aandacht aan besteden. Water is misschien wel de belangrijkste voedingsstof voor vele verschillende lichaamsfuncties.
Het speelt een grote rol bij het gezond houden van de huid. Het houdt de huid vochtig, elastisch, flexibel en glanzend. Ook zorgt het ervoor dat je voldoende energie hebt, dat je ontlasting soepel verloopt en dat afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten.

Drink daarom minimaal anderhalve liter water per dag.
Koop een mooie waterfles voor jezelf, zet het op tafel en neem het mee als je weggaat.
Eet daarnaast veel groenten en regelmatig fruit; deze bevatten ook veel vocht.
Maak ook wekelijks lekkere salades, smoothies, groentensappen en soepen om zo voldoende vocht binnen te krijgen.

Zorg voor extra collageen

Collageen speelt een grote rol in het zelfherstellend proces van je lichaam en geeft kracht, stevigheid en elasticiteit aan de bindweefsels in je huid, botten, spieren, pezen, kraakbeen, nagels en tanden. De aminozuren in collageen zijn de bouwstenen van deze structuren. Daarnaast zijn deze aminozuren ook essentieel voor een goed verloop van vrijwel alle processen in ons lichaam. Ze komen veel voor in dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, vis en eieren. In plantaardige eiwitbronnen vind je ze amper. Het meeste dierlijke collageen komt van rund of vlees.

Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid en aanmaak van het lichaamseigen collageen af. Dat begint ongeveer vanaf je 25ste levensjaar. Vanaf dan neemt het vermogen om collageen aan te maken langzaam maar zeker af, tot je lichaam (rond je 50ste) vrijwel niet meer in staat is om zelf collageen aan te maken. De effecten van collageen-afname zie je onder andere aan je huid, die voor een heel groot deel uit collageen bestaat. Het bindweefsel wordt minder stabiel, de huidelasticiteit neemt af en de huid wordt slapper en dunner. Hierdoor kunnen rimpels en cellulitis ontstaan. De afname van collageen in het lichaam draagt daarnaast ook bij aan het minder soepel worden van je spieren en gewrichten.

Als je van buiten wilt stralen en je goed wilt voelen, is voldoende collageen binnenkrijgen dus erg belangrijk. Zeker als je geen vlees en vis eet en als je boven de 25 jaar bent, is het aan te raden een collageen supplement te gebruiken zoals A.A.P. (Anti Aging Powder) van RainPharma.

Er zijn verschillende soorten collageen van dierlijke en plantaardige oorsprong die als supplement kunnen dienen. Over het algemeen zijn er drie soorten collageen die in supplementen voorkomen.
Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
Type 1: dit type collageen komt het meest voor in het menselijk lichaam. Je vindt het voornamelijk in haar, huid, nagels, bindweefsel, kraakbeen en gewrichten. Het speelt de grootste rol bij de gezondheid van de huid.
Type 2
: dit type collageen vind je vooral in kraakbeen, gewrichten en pezen. Het speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de gewrichten.
Type 3: dit type collageen zit vooral in de weefsels en huid. Het speelt een grote rol bij het verbeteren van de flexibiliteit van de huid en wondherstel.

Een collageen-supplement kan dus verschillende soorten collageen bevatten. Omdat viscollageen voornamelijk type 1 bevat en dat ook het collageen is dat het meest voorkomt in ons lichaam, wordt die het beste opgenomen en zit in A.A.P. naast Hyaluronzuur, ontzuurde Vitamine C, MSM, Glucosamine, Chondroïtine, Silicium, Koper en Mangaan.
Zorg zeker ook steeds voor voldoende vitamine C voor stimulatie van collageenaanmaak.

Viscollageen komt qua structuur het meest overeen met menselijk collageen en wordt dus goed opgenomen door ons lichaam. Veel beter dan bijvoorbeeld collageen van rund, varken of plantaardig collageen. Kies voor een schone viscollageen die niet van kweekvis is gemaakt, maar bijvoorbeeld van de snijresten van wilde vis. Dan wordt er geen extra vis voor gevangen. Gebruik dagelijks een schepje van 5 gram.

Laat suikers achterwege

Suiker veroorzaakt zoveel onrust in het lichaam. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel gaat schommelen, het veroorzaakt ontstekingen, een disbalans in je hormonen, overgewicht en vele andere gezondheidsklachten. Suikers zitten vooral in bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, snoepjes, sauzen, chocolade en frisdranken.

De voorkeur krijgt dus om zo natuurlijk mogelijk te eten en alles uit bakjes, pakjes en zakjes zoveel mogelijk weg te laten. Ook snelle koolhydraten uit rijst, pasta, brood, aardappelen, cruesli en andere ontbijtgranen.

Kun je dan nooit meer zoet of iets van suikers eten?
Jawel, daar kan je lichaam prima tegen. Maar alleen als de basis van je voedingspatroon gezond is. De recepten uit onze programma’s (Smart Nutrition of Balance Program) laten je zien dat je heerlijk en gezond suikervrij kunt eten en dat de behoefte aan suikers na een tijdje verdwijnt.