Innertree

View Original

Dé makkelijkste manier om je nervus vagus meteen te ontspannen

Dit is een van de beste en makkelijkste tips ooit om jezelf te kalmeren en je weer ontspannen te voelen wanneer je angst of stress voelt. Je kunt het overal doen én het werkt gelijk. Sandra Hintiger, auteur van De nervus vagus, legt je uit wat deze tip is en waarom het zo goed werkt.

De nervus vagus en de stembanden

De nervus vagus heeft vanwege zijn verbinding met het strottenhoofd een belangrijk aandeel in de stemvorming. Het gedeelte van de nervus vagus in het hoofd gaat namelijk rechtstreeks over in het halsgedeelte. Hij loopt samen met een grote ader door de hals naar beneden. Goed beschermd in de diepte van de hals vertakt hij zich hier opnieuw. Samen met een andere hersenzenuw vormt hij een netwerk voor de verzorging van de spieren en het slijmvlies van het strottenhoofd. De strottenhoofdspieren bepalen de positie van de stembanden. Deze produceren de klanken en geluiden en vormen dus onze stem. De nervus vagus loopt langs je stembanden. Je stembanden hebben dus direct effect op de nervus vagus en zijn werking.

Kalmeer jezelf tijdens angstige situaties

Door deze verbinding is het nagenoeg onmogelijk om tegelijkertijd bang te zijn en te zingen. Door te intoneren (klanken uit te stoten), duidelijk te articuleren, te neuriën en te zingen wordt de nervus vagus aangesproken, en daardoor wordt regulatie gestimuleerd. Vergeet niet dat ouders vaak onwillekeurig neuriën als ze hun kind geruststellend wiegen.

Dé tip om je zenuwstelsel en dus jezelf te kalmeren is door te zingen of te neuriën. Dit zijn dingen die je gelijk kunt doen wanneer je angst of stress voelt opkomen. Neuriën kun je ook in drukke menigtes doen wanneer je je misschien te beschaamd voelt om te zingen. Probeer maar eens te neuriën of te zingen wanneer er een angstige situatie dreigt en merk het directe effect. Ik (redacteur Lisa Ensing) heb dit al heel vaak toegepast en elke keer verdwijnt de angst of stress als sneeuw voor de zon, echt bizar!

Wetenschappelijk bewijs

In een kleine studie die in 2015 werd gepubliceerd, onderzochten Indiase wetenschappers van de s-vyasa University in Bengaluru welke invloed klanken maken op gegeneraliseerde angststoornissen heeft. In hun werk vergeleken ze het onmiddellijke effect daarvan op proefpersonen in rugligging met een controlegroep in dezelfde positie die geen klanken maakten. De deelnemers oefenden twee opeenvolgende dagen steeds slechts dertig minuten. Zelfs na deze korte tijd kon een vermindering van de angstsymptomen worden aangetoond. Het kost dus meestal niet veel tijd of oefening om het uit te proberen, je moet het alleen willen. Het praktische van neuriën en zingen is dat je het bijna altijd en overal kunt doen. Na enige tijd oefenen kun je de zachte vibratie in je hele lichaam voelen. Dat helpt bovendien om spanningen in je spieren en in het fasciale systeem te verlichten.

Dit is een bewerkt fragment uit: De nervus vagus, onze innerlijke therapeut door Sandra Hintringer

Bron : Inspirerend leven | Sandra Hintringer