Craniosacraaltherapie: herstel van het lichaam via zachte drukbewegingen
Craniosacraaltherapie is een techniek uit de osteopathie waarbij de therapeut via zachte aanrakingen het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert. De therapie is geschikt voor iedereen en inzetbaar bij allerhande aandoeningen.
Wat is craniosacraaltherapie?
Craniosacraal betekent dat de schedel en het heiligbeen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Binnen dat hele systeem circuleert het craniosacrale vocht. Ook in de rest van ons lichaam zit bindweefsel: rond elke zenuw, elk orgaan en elk bloedvat. Dat bindweefsel beschermt en ondersteunt alle lichaamsdelen. Het is belangrijk dat het bindweefsel meebeweegt tijdens al onze bewegingen. Is dat niet zo, dan krijg je vroeg of laat gezondheidsklachten.
In craniosacraaltherapie is dat bindweefsel het verbindend element. Het idee staat centraal dat het lichaam op alle niveaus is verbonden en zichzelf ook kan herstellen. Soms is het zelfherstellend vermogen verstoord, bijvoorbeeld door ziekte, stress of trauma. In dat geval probeert een carniosacraaltherapeut het lichaam in zijn functie te herstellen.
Met zachte druk- en trekbewegingen maakt de therapeut het bindweefsel los. Hij verwijdert ook blokkades uit de golfbeweging van het craniosacraal vocht. Zo verlicht de spanning rond het centrale zenuwstelsel. Daardoor neemt pijn af en verbetert je immuniteit. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid, waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt, te herstellen.
Bij welke aandoeningen wordt het ingezet?
Craniosacraaltherapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het kan helpen bij aandoeningen zoals:
migraine en hoofdpijn
constipatie
prikkelbaredarmsyndroom (IBS)
verstoorde slaapcycli en slapeloosheid
rugpijn: scoliose
sinusinfecties
nekpijn
fibromyalgie
terugkerende oorontstekingen of kolieken bij zuigelingen
herstel van trauma's, zoals whiplashtrauma's
stemmingsstoornissen zoals angst of depressie
moeilijke zwangerschappen
Er is al summier bewijs dat craniosacraaltherapie effectief is, maar verder onderzoek is nodig om dit te staven. Wel kan het een manier zijn om stress en spanning te verlichten. Ook kan het deel uitmaken van een behandelingsplan bij bepaalde aandoeningen.
Bronnen:
https://craniosacraaltherapie.info
https://my.clevelandclinic.org
auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist