Innertree

View Original

Bosbaden: waarom het – juist in de winter! – zo helend is

Wist je dat stilte belangrijk is voor je gezondheid? Onderzoek uit 2020 stelt dat 20 procent van de Europese bevolking langdurig blootgesteld wordt aan geluidsniveaus die schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch is er ook geluid dat juist helend is. Geofonische geluiden (geluiden van niet-levende dingen zoals de wind, regen en de golven in de zee) en biofonische geluiden (geluiden van dieren en vogels) stellen ons lichaam en systeem juist gerust. Dit zijn de geluiden waaraan je je met bosbaden blootstelt. Wat bosbaden is en waarom het ook in de winter zo heilzaam is, legt bosbadgids Eefje Ludwig hieronder uit.

Bosbaden: waarom het – juist in de winter – zo helend is

Wanneer we de seizoenen energetisch begrijpen bewegen we ons op dit moment langzaam naar het hoogtepunt van de winter, 21 december. De winter zou, volgens deze indeling van de seizoenen, al rond 6 november begonnen zijn. De winter is de tijd waarin de natuur een rustpauze neemt. Een fase waarin vertraging en verstilling centraal staat ten behoeve van zelfbehoud om weer tot leven te komen bij warmere en lichtere omstandigheden. Op het eerste oog lijkt alles in de natuur dood te zijn in deze maanden, maar onder de grond, in de wortels, gebeurt er heel veel. Het is daar waar energie wordt opgeslagen en kracht wordt verzameld om weer naar buiten te treden.

De natuur opzoeken

De winter is ook voor ons een mooie tijd om naar binnen te keren, tot rust te komen en weer op te laden. Om de lagen die ons niet meer dienen van ons af te gooien en aandacht te besteden aan dat wat ons in leven houdt, niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. In deze tijd van het jaar, wanneer het koud en winderig is en de lucht een oneindigheid aan grijstinten laat zien, wagen we het er meestal niet op om naar buiten te gaan. Dat kan ervoor zorgen dat we ons losgekoppeld voelen van de natuur. Terwijl het juist in dit seizoen zo waardevol is om ons te verbinden met de meer-dan-menselijke wereld. Door binnen te blijven beroven we ons van niet alleen licht, vitamine D en frisse lucht, ook

slaat de somberheid makkelijk toe. Om optimaal in te spelen op de helende krachten van de natuur, ook in dit seizoen, is bosbaden een uitkomst.

Bosbaden in de winter

Ik nodig je uit om toch die stap te maken en de natuur op te zoeken. Eenmaal in het bos of stadspark, of een andere plek in de natuur, beschermen de bomen je tegen de guurste elementen en kan je je overgeven aan de rust en verstilling. Wanneer je op jouw favoriete plekje in de natuur bent, kijk dan eens goed om je heen. Let op dat wat beweegt. Ontdek het ook nu er leven om je heen is. Deze tekenen van leven, nieuw leven, moedigen ons aan om de vroegste tekenen te observeren dat de lente in aantocht, en al rond 6 februari haar intrede doet. Vind een plekje om te zitten, en stel je de aarde onder je voor, de ruimte waar wortels en insecten beschutting vinden in het donkerte tegen de kou boven de grond. Word je gewaar van de bries op je huid, het geluid in de verte en dichtbij. En luister dan eens naar de stilte. De stilte die alle geluiden vasthoudt.

De stilte in

Stilte is niet de afwezigheid van iets, maar de aanwezigheid van alles. Leven. De aanwezigheid van natuurlijke geluiden maar ook de aanwezigheid van de stilte die al deze geluiden vasthoudt. Bosbaden nodigt je uit om en helpt je te verstillen. Door je aandacht te verleggen naar je lichaam en je omgeving en niet, of zo min mogelijk, te praten kan je stilte en rust in jezelf gaan ervaren. Het helpt je te luisteren naar wat je hart je te vertellen heeft en inzicht te krijgen in jouw gevoelens. Verstillen tijdens het bosbaden creëert ruimte om te voelen wat je voelt. Je kan beter zicht krijgen op wat voor jou van wezenlijk belang is en ruis loslaten die je ondermijnt.

Biofonische geluiden

In de natuur is de zintuiglijke input minder, of beter gezegd, gunstiger en helend. Natuurlijker ook. Wij als mens zijn evolutionair gezien gewend geraakt aan natuurlijke geluiden, wat ook een van de verklaringen is waarom ons lichaam zo goed op natuurlijke geluiden. Geofonische geluiden (geluiden van niet-levende dingen zoals de wind, regen en de golven in de zee) en biofonische geluiden (geluiden van dieren en vogels) stellen ons lichaam en systeem juist gerust. Dit zijn de geluiden waaraan je je met bosbaden blootstelt. En ook de voor je systeem helende fractale patronen in de bomen zijn zo mooi te aanschouwen in de winter. Dit zijn de patronen waaruit de natuur is opgebouwd; ze zijn rustgevend en aardend voor onze hersenen en ons systeem. De wetenschap heeft inmiddels bevestigd dat ruimte en tijd maken voor verstilling ervoor kan zorgen dat je minder stress, meer focus en creativiteit ervaart. Studies als deze laten zien dat bosbaden juist ook in de winter een gunstig effect heeft op je humeur en gemoedstoestand.

Bosbaden in de winter voorbereiden

Helemaal wanneer het koud is buiten kan het best een uitdaging zijn om te vertragen en verstillen. Als je stil bent, kan er juist veel onrust en misschien ook wel verveling naar boven komen. Als je er niet aan gewend bent te vertragen en verstillen in de natuur, kan het saai aanvoelen of kun je het zijn in de natuur ervaren als tijdsverspilling. Vertragen, verstillen en aandachtig met de natuur zijn is iets wat je moet leren en oefenen. Oefening baart kunst. Verstilling zorgt er ook voor dat je de natuur zo min mogelijk stoort. Wanneer jij beweegt is de natuur stil. En wanneer jij stil bent beweegt de natuur. En dat is precies wat je wilt. De natuur reageert immers op jouw bewegingen en geeft je feedback bij elke stap die je zet. Bosbaden kan het hele jaar door natuurlijk, maar is dus juist in de winter heel fijn. Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op de kou. Bosbaden draait niet om ver of actief lopen, dus je kan wat sneller afkoelen. Draag lekker veel laagjes, met een thermoshirt als basis, zorg dat je dikke sokken aan hebt en neem een thermoskan met een warm drankje mee. Dan kun je echt genieten van de magie van bosbaden.


Bron : Holistik.nl (27.11.2022)