Innertree

View Original

Bloedsuikerspiegel stabiliseren: 7 tips van (Instagram hit) Glucose Goddess

Een after dinner dip, eeuwige trek in zoete of zoute snacks, hormoonschommelingen, hersenmist. Maar ook: gewichtstoename, acne, vruchtbaarheidsproblemen en diabetes. Het zijn allemaal klachten die gelinkt worden aan (chronische) voedingsgerelateerde schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is dus voor iedereen een must, niet alleen voor mensen met diabetes. Iemand die dit inzicht razend populair maakte is de Franse biochemica Jessie Inchauspé, op Instagram bekend als Glucose Goddess. Met ruim 3 miljoen volgers is Jessie een ware hit. Haar boeken Glucose revolutie en Glucose Goddess Method helpen je binnen een paar weken – zonder diëten! – gewicht te verliezen, je stemming te verbeteren én meer energie te krijgen. Hieronder alvast 7 Glucose Goddess tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.

Bloedsuikerspiegel

Voor we verdergaan, even terug naar de basics. Simpel gezegd staat je bloedsuikerspiegel voor de hoeveelheid glucose in je bloed. Samen met vet is glucose de belangrijkste brandstof voor je lichaam. We halen glucose uit onze voeding: koolhydraten worden in je maag en darmen omgezet in glucose. De glucose wordt via je bloedbaan vervoerd naar je spieren en organen. Idealiter is de hoeveelheid glucose in je bloed in balans met de hoeveelheid glucose die je lichaam nodig heeft als brandstof. Is er meer glucose dan dat aanwezig in je lichaam, dan ontstaan er problemen. In 2018 ontdekten wetenschappers dat maar liefst 80% van de mensen last heeft van glucosepieken gedurende de dag. Op de korte termijn kan dit zoete trek, honger, een slechte nachtrust, acne, gewichtstoename, vermoeidheid, hersenmist, verhoogde ontstekingswaarden en hormoonschommelingen veroorzaken. Op de lange termijn draagt een instabiele bloedsuikerspiegel bij aan een versnelde veroudering van je lichaam en het ontstaan van aandoeningen als diabetes type 2, hartziekten en PCOS.

Bloedsuikerspiegel en afvallen

Dit verhaal over het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel ondersteunt ook het idee dat crashdiëten niet the way to go is als je wilt afvallen. Onderzoek uit 2017 van de University of Michigan toont dat als proefpersonen met overgewicht zich richten op het stabiliseren van hun bloedsuikerspiegel, zij meer gewicht verloren dan de proefpersonen die minder calorieën aten, maar niet op hun bloedsuikerspiegel letten. Zelfs als ze meer calorieën binnenkregen dan de andere groep!

Bloedsuikerspiegel meten

Terug naar Glucose Goddess Jessie Inchauspé. Na een ernstige val kreeg ze last van aanvallen van depersonalisatie, huidproblemen, vermoeidheid en andere gezondheidsklachten. Niets hielp, tot ze na haar studies wiskunde en biochemie ging werken in Silicon Valley. Jessie mocht een nieuwe glucosemonitor testen en kreeg zo plotseling de hele dag door inzicht in haar bloedsuikerspiegel. En wat bleek? Hoe stabieler haar bloedsuikerspiegel, hoe beter ze zich zowel fysiek en mentaal voelde. Verrassend genoeg zat de balans ‘m niet alleen in wát ze at, maar ook vooral in hoe vaak ze at en in welke volgorde ze bepaalde voedingsmiddelen tot zich nam. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel kunnen trouwens ook veroorzaakt worden door dingen als stress en medicatie, maar voeding speelt een cruciale rol én deze factor is relatief makkelijk te controleren.

Glucose revolutie

In haar eerste boek, Glucose revolutie, deelt Jessie Inchauspé de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen op dit gebied en geeft makkelijk toepasbare tips. In haar nieuwste boek Glucose Goddess Method zet Jessie een superconcreet stappenplan uiteen. Ze testte deze methode onder 3.000 mensen. Na 4 weken had 90% van de deelnemers minder honger, 89% van minder cravings, 77% van hen meer energie en voelde 67% zich gelukkiger.

7 tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden

Wil je je helemaal onderdompelen in de materie? Duik dan in Jessie’s boek of pak haar Insta account erbij en scroll er lustig op los. Meteen een kickstart maken met het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel? Implementeer de volgende 7 tips in je dagelijkse routines:

  • Verander de volgorde van wat je eet. Begin met groenten, daarna eiwitten, dan vetten en pas op het laatst zetmeel en suikers. Hierdoor zal de glucosepiek in je bloed na de maaltijd 50-70% minder groot zijn. Kleed je koolhydraten ook aan, combineer ze met een bron van vetten of eiwitten.

  • Eet een hartig ontbijt rijk aan eiwitten, of in elk geval een ontbijt met zo min mogelijk graanproducten en suikers. De grote glucosepiek door granen en suiker aan het begin van de dag maakt je snel weer hongerig en zorgt bovendien de rest van de dag voor meer onregelmatige bloedsuikers.

  • Eet alleen hele stukken fruit, geen fruitsap of gedroogde vruchten. Eet je fruit altijd aan het einde van de maaltijd.

  • Eet nooit suikerrijk voedsel op een nuchtere maag. Eet zoete dingen liever als toetje na een hoofdmaaltijd.

  • Drink 20 minuten voor elke maaltijd een glas water met daarin 1 eetlepel (appel)azijn. Azijn blokkeert het enzym alfa-amylase tijdelijk, waardoor de vertering van zetmeel en suikers langzamer gaat. Deze hack kan de piek in je bloedsuikerspiegel na het eten met 30% verkleinen.

  • Beweeg na het eten, al is het maar 10 minuten. Je spieren nemen zo wat van de glucose op die in je bloed terechtkomt na je maaltijd.

  • Eet 3 maaltijden per dag. Wil je toch snacken? Neem dan iets hartigs, zoals yoghurt met noten of groenten met hummus.

Bron : Holistik.nl -