Déze 10 voedingsmiddelen geven je (duurzame) energie</a>
Als je last hebt van aanhoudende vermoeidheid is de kans groot dat de oorzaak in je leefstijl te vinden is. Misschien slaap je consistent te weinig, beweeg je niet voldoende, ben je geestelijk uitgeput of breng je te weinig tijd in de natuur door. Maar wat óók zou kunnen is dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Om die laatste oorzaak uit te sluiten kun je inspiratie putten uit de onderstaande tips. Na een kleine lifestyle detox nog steeds (te) vaak moe, of het vermoeden dat er iets ernstigers aan de hand is? Raadpleeg dan je huisarts.
1. Onbewerkte voeding
Eerst even een algemene tip: probeer zoveel mogelijk onbewerkt te eten. Als je overgrootmoeder een bepaald voedingsmiddel niet zou herkennen, dan kun je ‘t maar beter van je boodschappenlijstje schrappen. Bewerkte voedingsmiddelen zitten vaak vol suikers, sodium, transvetten en conserveermiddelen; niet de beste brandstof voor je systeem. Je eet er bovendien meer van. Amerikaanse onderzoeken van de Stanford University volgende 609 mannen en vrouwen met overgewicht gedurende 12 maanden. Een opmerkelijke conclusie uit hun onderzoek was dat deelnemers die bewerkte voeding aten een hoger eettempo hadden en automatisch meer aten, tot wel 500 kilocalorieën per dag. Degenen die onbewerkt voedsel kregen aten langzamer en waren sneller verzadigd.
2. Seizoensfruit en -groente
Vul de eventuele gaatjes in je dieet die ontstaan door het schrappen van bewerkt voedsel vooral op met heel veel vers seizoensfruit en -groenten. Die bevatten precies de voedingsstoffen die je lijf het hardste nodig heeft in dit seizoen en zijn op natuurlijke wijze gerijpt. Vooral vitamine C is aan te raden bij aanhoudende vermoeidheid. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat ijzer uit voeding beter wordt opgenomen. IJzer is een zeer dynamisch mineraal en beweegt zich razend snel door je lichaam. En precies die eigenschap maakt ijzer zo geschikt voor het transporteren van zuurstof. En die zuurstof heb je nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in iets dat je hard nodig hebt bij vermoeidheid: energie.
Hoe je de meeste vitamine C binnen krijgt? Check deze verrassende top 10 (want wist jij dat rode paprika een ware vitamine C bom is?):
Rode paprika – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
Zwarte bessen (cassis bes) – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
Spruitjes – 132 mg per 100 gram = 176% van de ADH
Peterselie – 125 mg per 100 gram = 167% van de AD
Boerenkool – 120 mg per 100 gram = 160% van de ADH
Kiwi – 79 mg per 100 gram = 105% van de ADH
Aardbeien – 64 mg per 100 gram = 85% van de ADH
Peulen – 60 mg per 100 gram = 80% van de ADH
Rode kool – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH
Olijven – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH
3. Dranken zonder cafeïne
Als je moe bent wil je misschien juist een extra koffie maken om de dag door te komen, maar zo creëer je uiteindelijk alleen maar sterkere pieken en dalen in je energielevel. Af en toe een koffie of thee met cafeïne is natuurlijk oké, zolang je er maar niet afhankelijk van bent voor duurzame energie. Daarvoor kun je beter op een een gezonde maaltijd rekenen.
4. Magere eiwitten
Voeg voldoende eiwitten aan je maaltijden toe om langer verzadigd te blijven. Ga het liefst voor magere, biologische eiwitten zoals eieren, kipfilet, kalkoen of witte vis, of onbewerkte plantaardige bronnen zoals edamame of tempeh. Drink een gezonde, darmvriendelijke eiwitshake van RainPharma als tussendoortje om 10u en/of om 16u.
5. Complexe koolhydraten
Snelle koolhydraten, de naam zegt het al, geven vaak een snelle energieboost. Maar, net zoals na die dubbele espresso, voel je je daarna vaak nóg futlozer. Kies liever voor complexe koolhydraten zoals havermout, quinoa, bruine rijst, zoete aardappel en volkoren pasta. Deze verteren langzamer, bevatten meer voedingsstoffen en geven veel langer energie.
6. Noten en zaden
Noten en zaden zijn echte powerfoods die je duurzame, gezonde energie kunnen geven. Ze zitten vol gezonde vetten, eiwitten en waardevolle vitaminen en mineralen. Perfect als snack maar ook als toevoeging aan salades of curry’s. Ga dan wel voor de ongezouten en het liefst ook rauwe variant.
7. Water
Als je lichaam niet voldoende gehydrateerd is kan dat je flink duf en moe maken. Water bevat natuurlijk geen calorieën en geeft in die zin zelf geen energie, maar het faciliteert wél allerlei belangrijke processen in je lichaam die je wakker en fit houden. Koop een waterfles die je mooi vindt en waar je fijn uit kunt drinken. Zo is het makkelijker om je water intake bij te houden gedurende de dag. Ga voor zo’n 2 liter per dag.
8. Havermout
Een kom havermout is één van de meest simpele, goedkope en gezonde ontbijtjes die er zijn. Het bevat onder andere bètaglucaan, antioxidanten, magnesium, foliumzuur, ijzer en zink en helpt bovendien de bloedsuikerspiegel te reguleren. Niet zo’n fan van havermoutpap? Je kunt er ook koekjes, cake of energy balls van maken, of een handje haver toevoegen aan je ontbijtsmoothie.
9. Bananen
Bananen zitten vol potassium, vezels, vitaminen en de perfecte hoeveelheid koolhydraten om je een volledig natuurlijke, snelle energieboost te geven.
10. Chiazaad
Chiazaad behoort in het Westen nog niet zo lang tot de populaire superfoods, maar de Maya’s en Azteken gebruiken ze al eeuwenlang als krachtvoer én medicijn. Zo kregen krijgers van de Azteken een buidel chiazaad mee als ze op jacht gingen, om hun uithoudingsvermogen te vergroten. De zaadjes zitten vol gezonde vetten, antioxidanten, eiwitten, voedingsvezels en omega 3-vetzuren. Heerlijk in yoghurt, smoothies of natuurlijk in chiapudding.
Bron: Healthline - Holistik.nl